Op de voorgrond en vervolgens met de klok mee: Jenny Branderhorst, Eva Dansen, Fleur Schepel en mevrouw Pijpers.
Op de voorgrond en vervolgens met de klok mee: Jenny Branderhorst, Eva Dansen, Fleur Schepel en mevrouw Pijpers. Mirjam de Swart

‘Mensen voelen zich veilig bij ons'

28 december 2020 om 11:55

GORINCHEM Inloophuis De Blauwe Anemoon kan in tijdens de coronacrisis wel een steuntje in de rug gebruiken. Ieder jaar komen mensen in actie om geld in te zamelen, maar in coronatijd zijn veel acties afgelast. Gelukkig kent De Blauwe Anemoon veel trouwe donateurs en sponsors, maar extra financiële steun kan nooit kwaad. ,,We hebben nog genoeg reserves, al zijn de marges niet groot, maar je weet nooit hoe de situatie over drie jaar is.”


door Mirjam de Swart

Inloophuis De Blauwe Anemoon werd 10 jaar geleden opgericht door Renske Gill. Het inloophuis begon in een woning aan de W. de Vries Robbéweg, maar is sinds en jaar gevestigd aan de Arkelse Onderweg 36 (naast de Nettorama). Het inloophuis is een onmisbare plek voor mensen die te maken hebben met kanker. Een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden.

Bestuurslid Eva Dansen steekt van wal: ,,Het inloophuis ontvangt geen subsidie en is dus volledig afhankelijk van sponsors en donateurs.” Coördinator Jenny Branderhorst vult aan: ,,Wij staan er financieel goed voor, maar dat geldt helaas niet voor alle inloophuizen in het land. Daarom is het KWF deze crowdfundactie begonnen. Wij sluiten er graag bij aan, want je weet nooit wat de toekomst brengt.” Dansen verduidelijkt: ,,Ons staat het water niet aan de lippen, we hebben het echt niet slecht, maar de marges zijn niet groot.”

Niet alleen het inzamelen van geld is in deze coronatijd lastiger dan anders, ook het betrokken houden van de vrijwilligers is lastig, vertelt Dansen. ,,Gelukkig hebben we heel betrokken vrijwilligers, maar het moet allemaal ook niet eindeloos gaan duren. Het inloophuis is niet alleen belangrijk voor onze gasten, maar ook voor de vrijwilligers, zij halen heel veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. Nu we dicht zijn, loop je het risico dat vrijwilligers de binding kwijtraken. Bovendien kost het allemaal veel meer energie. Er moet steeds overlegd worden hoe we bepaalde zaken op gaan lossen. En dan is er een oplossing en dan verandert het toch weer omdat de overheid de maatregelen aanscherpt. Kortom, er moet steeds geschakeld worden, voor sommige vrijwilligers is dat erg lastig.”

In de perioden dat het inloophuis wel open was voor gasten deden de vrijwilligers er alles aan om de gasten op een zo veilig mogelijke manier te ontvangen.

Lees het hele verhaal online op www.destadgorinchem.nl.