Andreas Goewie bij zijn 'Wild Romance Two'.
Andreas Goewie bij zijn 'Wild Romance Two'. Gorcums Museum

Goewie wil schoonheid tonen

13 januari 2020 om 16:13

GORINCHEM In het Gorcums Museum is tot en met 16 februari de expositie Bedrieglijk Echt, Realisme in de hedendaagse kunst te zien: realistische schilderijen, tekeningen en keramische objecten van hedendaagse, Nederlandse kunstenaars. De Gorcumse kunstenaar Andreas Goewie toont in deze tentoonstelling vier stillevens met Chinese objecten.

Andreas Goewie werd geboren in Jakarta en groeide op in Sumatra. In zijn vrije tijd zat hij graag in het oerwoud in een boom een boek te lezen. Op school kreeg hij zijn eerste kleurpotloden waarmee hij de Nederlandse provincies inkleurde. Tekenen was toen al zijn favoriete vak maar kunst was hem nog onbekend.

Op zijn tiende kwam hij met zijn familie naar Nederland en groeide op in Nijmegen. Na de middelbare school koos hij voor de opleiding Modeontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, met als tweede studie de grafische opleiding.

Na zijn afstuderen werkte Andreas korte tijd als assistent bij modeontwerper Frank Govers, die hij kende van zijn vakantiebaantjes. Later begon hij in Den Haag de boetiek Checkpoint, waar zich twee jaar later grafische vormgevers, een modeontwerpster, een industrieel

ontwerper en een modefotograaf bij aansloten. Het werk was heel divers en varieerde van posters voor Paul Acket, mode-pagina's voor de Muziek Express tot het bedenken en organiseren van complete shows op het Malieveld.

Toen hij voor zijn gezin met drie kinderen een grotere woning nodig had, verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij als ontwerper ging werken voor grote confectionairs. Daarnaast was hij fotograaf voor de maandbijlage van een landelijke krant en art director bij een reclamebureau.

Geleidelijk aan begon hij, vanuit zijn ervaring met modeschetsen, bloemen te aquarelleren. Zijn overgrootmoeder was Chinese en beïnvloede - via haar genen - zijn kleurgebruik en interesse in Chinese objecten, zoals te zien is op de werken in het Gorcums Museum. Een volgende fase in de ontwikkeling van zijn werk was het gebruik van olieverf.

De mode, de grafische vormgeving en fotografie inspireren Andreas Goewie en zijn van grote invloed op wat hij op het doek zet. In zijn schilderijen gaat zijn voorkeur uit naar het verbeelden van schoonheid, zoals die van jonge vrouwen. Die schoonheid is in de mode heel bepalend en Andreas is er vertrouwd mee. Maar ook de natuur, zoals het oerwoud uit zijn jeugd, is een belangrijke inspiratiebron.