Gerda Mulder (links) is dolblij met het vrolijke eindresultaat. Rechts Derk Peters van bouwbedrijf Bakker Arkel.
Gerda Mulder (links) is dolblij met het vrolijke eindresultaat. Rechts Derk Peters van bouwbedrijf Bakker Arkel. Mirjam de Swart

Graaf Reinaldschool in nieuw jasje

20 juli 2020 om 12:06

GORINCHEM De Graaf Reinaldschool aan de Top Naeffstraat is in een nieuw jasje gestoken. Net voordat de zomervakantie begint, is het gerenoveerde schoolgebouw opgeleverd. ,,Het mocht allemaal wel wat eigentijdser.”


door Mirjam de Swart

Het gebouw waarin de Graaf Reinaldschool is gevestigd is al zo’n dertig jaar oud. De afgelopen jaren was er wel 'hak- en plakwerk' verricht aan het pand, maar de muren met stucwerk van kalkzandsteen waren hard aan een metamorfose toe. ,,Er hoefde maar iets tegen de muur aan te komen of er zat al weer een scheur of deuk in”, legt Gerda Mulder, directrice van de Graaf Reinaldschool uit. ,,Bovendien konden we slecht ventileren in het gebouw, waardoor het binnen altijd heel erg vochtig was.”

Daar komt met de renovatie van het pand nu dus een einde aan. En dat is ,,geweldig”, volgens Mulder. ,,We zijn nu van buiten en van binnen een modern gebouw.” Derk Peters die namens bouwbedrijf Bakker uit Arkel de renovatie begeleidde beaamt dat. Volgens hem was het hard nodig dat de buitenschil werd aangepast.
De vrolijke rode kleur steekt mooi af tegen de diverse grijstinten. Het vernieuwde pand is op deze manier het stralend middelpunt van de wijk. Maar het draaide bij de werkzaamheden niet alleen maar om het uiterlijk van het pand. De oude kozijnen waren verrot en dus hard aan vervanging toe, ventilatieroosters ontbraken en ook de isolatie van het dak liet te wensen over.

De werkzaamheden gingen van start een week voordat de school haar deuren moest sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat betekende voor de aannemer dat ze een groot gedeelte van de tijd konden werken zonder dat er kinderen en leerkrachten in de school waren. ,,Dat was een geluk bij een ongeluk”, erkent Peters. ,,Dat maakt het voor ons een stuk makkelijker om lekker door te werken.”

Mulder vertelt dat iedereen heel erg enthousiast is over het eindresultaat. Zij zelf niet in het minste. ,,Ik kreeg er in het begin geen genoeg van. Dan liep ik maar weer een rondje met de hond om even bij de school te gaan kijken. Zo mooi vind ik het geworden. Het is allemaal zo luxe.”


MEER LEZEN? Open de camera op je smartphone, scan de QR-code en lees als premium abonnee meer over het fase-onderwijs dat op de Graaf Reinaldschool wordt gegeven.

Afbeelding