In juni werd het nieuwe terras bij Pogo in gebruik genomen
In juni werd het nieuwe terras bij Pogo in gebruik genomen BDU Media

Geen subsidie meer voor PoGo

20 juli 2020 om 11:39

'Buurthuis fungeert teveel als poppodium'

GORINCHEM Stichting Poppodium Gorcum (PoGo) krijgt vanaf 1 mei 2021 geen subsidie meer van de gemeente Gorinchem. PoGo verzorgde sinds september 2015 de exploitatie van buurthuis de Haarhorst in combinatie met het muziekpodium.


Het zelfstandig beheren van een buurthuis, het opstarten van nieuwe activiteiten in de buurt in combinatie met het muziekpodium bleek in 2017 een te zware belasting voor de stichting, zo schrijft de gemeente in haar raadsinformatiebrief. Om die reden werd in 2018 en 2019 professionele ondersteuning aan geboden door een accountantsbureau en een opbouwwerker. In 2019 werd de stichting door de gemeente op de hoogte gesteld over een besluit over de subsidie en de voortgang van het beheer van het buurthuis. PoGo kreeg van de gemeente de opdracht om het bestuur te versterken en vrijwilligers aan te trekken voor maatschappelijke activiteiten, zij moesten samen de verbinding met de wijk versterken. Ook moest er voor 1 mei 2020 een goedgekeurde accountantsverklaring worden overlegd van een financieel gezonde exploitatie van het pand.


In de afgelopen maanden werd duidelijk dat het bestuur van PoGo niet aan deze verplichtingen heeft voldaan. De accommodatie wordt nog steeds voornamelijk in gezet als poppodium en voor zalenverhuur en te weinig voor sociaal, culturele activiteiten. Diverse gebruikers verhuisden naar de Rozenobel. Ook lukte het niet een sluitende exploitatie te verkrijgen. Niet duidelijk is of de coronacrisis hier nog invloed heeft gehad. PoGo heropende op maandag 1 juni volgens de geldende RIVM regels. Ze nam toen ook haar compleet vernieuwde terras in gebruik.


Met het schrappen van de subsidie komt nu een einde aan de exploitatie van het buurthuis aan de Grote Haarsekade door PoGo. Wat er met het buurthuis gaat gebeuren na 1 mei 2021 is nog onbekend, zo schrijft het college in de raadsinformatiebrief. De toekomst van het buurthuis wordt betrokken bij de kadernota Maatschappelijke Accommodatiebeleid die komend najaar wordt geagendeerd. November vorig jaar vergaderde de raad nog in PoGo, omdat de eigen raadzaal werd verbouwd.

In november vergaderde de gemeenteraad nog in Pogo