Afbeelding
QR

Veel nieuwbouw in Gorinchem

3 februari 2020 om 14:03

Woningvoorraad met 2,7% gestegen

GORINCHEM De stikstofcrisis heeft afgelopen jaar blijkbaar nog weinig gevolgen gehad voor het bouwtempo voor nieuwbouwwoningen in Gorinchem. Procentueel gezien groeide de woningvoorraad hier harder dan vrijwel overal elders in Nederland.

Vorig jaar werden in het hele land in totaal bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim zes procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Tussen 2000 en 2009 werden wel meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd – gemiddeld zo'n 76 duizend per jaar – maar in de crisisjaren stortte deze markt in. Op het dieptepunt in 2014 werden slechts 45 duizend nieuwe huizen opgeleverd.

In Gorinchem werden afgelopen jaar niet minder dan 444 nieuwbouwhuizen opgeleverd. Daardoor is de woningvoorraad met 2,7% gestegen. Hiermee staat de Bliekenstad in de landelijke top-5 van groeiers. Gezien over heel Nederland groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent. De hoge groei in Gorinchem is des te opvallender, omdat in de gehele provincie Zuid-Holland het groeipercentage (0,8%) zelfs nog iets onder het landelijk cijfer lag.

De bulk van de Gorinchemse nieuwbouw vindt plaats op Hoog Dalemk van de Gorinchemse nieuwbouw vindt plaats op Hoog Dalem, maar ook in de binnenstad en de Lingewijk wordt weer/nog gebouwd. Het nieuwste bouwproject is Helden van Gorkum, dat onlangs in de verkoop is gegaan. Het is een project in de binnenstad waarvan de bouw overigens nog moet beginnen.

De cijfers over 2019 zijn voorlopig. In mei 2020 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting zelfs nog iets hoger uitkomen.

Meer weten over nieuwbouw in de regio en de rest van het land? Open de camera op je smartphone, scan de QR-code en lees in het premium artikel meer over de landelijke cijfers en bekijk de interactieve kaart met statistieken.

Op Hoog Dalem worden energiezuinige en gasloze woningen gebouwd