Rutger van Breemen (GroenLinks) was voorzitter bij de eerste digitale vergaderingen van de raad
Rutger van Breemen (GroenLinks) was voorzitter bij de eerste digitale vergaderingen van de raad Gemeente Gorinchem

Geen geluid vanuit huiskamer raadsleden

10 april 2020 om 15:39

GORINCHEM De eerste openbare, digitale vergaderingen van de raad zijn donderdag niet vlekkeloos verlopen. Zo was bij de bespreking van de overname van het hybride grasveld van GJS de inbreng van de raadsleden vanuit huis niet te horen.

Voorzitter Rutger van Breemen (Groen-Links) kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op de eerste twee vergaderingen. ,,Voor mij werkte het goed, je moet wel wat strakker voorzitten. Vooraf was ik bang dat de vergaderingen erg uit de tijd zouden lopen, maar dat viel wel mee." Van Breemen kreeg zelf niet mee dat mensen die de vergadering live wilden volgen in de eerste sessie de raadsleden niet konden horen. Dat kwam doordat er geen verbinding was tussen de livestream en Microsoft Teams, het systeem waarmee de raad digitaal vergaderde. ,,Dat hoorde ik na afloop van de eerste vergadering, het was een technisch probleem dat alleen kon worden opgelost door het systeem te resetten. Dat is nu tussen de twee vergaderingen in gedaan." Omdat de vergadering wel is opgenomen met de live-stream van de gemeente moet deze wel op een later moment na te luisteren zijn. Ook verzorgt de notulist een verslag van de vergadering.

Om de vergadering soepel te laten verlopen gebruikte Van Breemen ook de chatfunctie en konden raadsleden met de voorzitter chatten als ze nog extra vragen hadden of in debat wilden met collega raadsleden. Voor de raadsleden was het niet eerste digitale vergadering, zij hadden dinsdagavond al een oefensessie gehad, waarin ze werden bijgepraat door het college over de corona maatregelen in de stad. Deze vergadering was echter niet live te volgen voor publiek. Donderdag kon dat wel en kon tegelijkertijd een blik geworpen worden op de huiskamers van de raadsleden.

In de tweede sessie over het nieuwe subsidiebeleid waren de raadsleden wel te horen via de livestream. ,,Digitaal vergaderen is echt een tussenoplossing. Fysiek vergaderen is toch fijner, je kunt de mensen aankijken en ziet hun lichaamstaal, dat is toch natuurlijker. Maar deze crisis duurt nog wel even, voorlopig zullen we tot de zomer zo vergaderen", zo vertelt Van Breemen. Verder ziet hij als nadeel van het digitaal vergaderen dat er geen mogelijkheid is tot inspraak van bewoners vanaf de publieke tribune. Zo stelde de raad de bespreking van het jeugdbeleid en de inrichting van het stationsgebied uit, omdat ze bij het jeugdwerk graag de jongeren hoort. Voor het stationsgebied wil de raad spreken met omwonenden en bedrijven.

Woensdag 15 april is een digitaal overleg gepland met de gemeenteraad Molenlanden over de RES; donderdag vergadert de raad over de Omgevingswet en jeugdhulp.