De ouderencoaches van Rabobank Lek en Merwede met Erica (zittend) en Liesbeth (staand) als 2e en 3e van rechts.
De ouderencoaches van Rabobank Lek en Merwede met Erica (zittend) en Liesbeth (staand) als 2e en 3e van rechts. Rabobank

Rabobank: voor financieel [gezond] leven

9 november 2020 om 15:37

We zijn er óók in deze tijden, zo maken Liesbeth en Erica ten eerste graag duidelijk. ,,Onze kantoren in Gorinchem, Leerdam, Sliedrecht en Vianen zijn elke werkdag geopend. Mensen kunnen nog steeds met hun vragen bij ons terecht.” De Rabobank staat namelijk klaar om mensen, van jong tot oud, te helpen met het bereiken en behouden van een financieel gezond leven. Maar hoe zorg je daarvoor? We bespreken per doelgroep de belangrijkste aandachtspunten.

OUDEREN In tijden waarin de technologische ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen, zet Rabobank erop in om ouderen zo veel mogelijk zelf hun bankzaken te kunnen blijven regelen, zo vertellen Liesbeth en Erica, beiden ook ouderenadviseurs. ,,De mogelijkheid om op de oude manier bankzaken te regelen is er nog altijd: we werken nog steeds met afschriften en overschrijvingsformulieren”, vertelt Liesbeth.

Toch is het vooral de kunst om de ouderen mee te krijgen in het online bankieren. ,,Daar helpen we graag mee. Veel ouderen willen het ook zelf doen, maar durven het soms niet omdat ze bang zijn iets fout te doen. Wij staan altijd klaar om te helpen”, aldus Liesbeth, die vooral ‘contactloos betalen’ als tip mee wil geven aan ouderen. ,,Contactloos betalen is zó veel veiliger dan met cash over straat te gaan.”

Daarnaast gaat de Rabobank veel met ouderen in gesprek over de hedendaagse financiële (internet)criminaliteit: ,,Babbeltrucs, phisingmails: er zijn allerlei manieren voor financiële criminaliteit. Soms is het lastig om nepmails te onderscheiden. Trapt u toch in een nepmailtje? ,,Schaam u niet! Het kan iedereen gebeuren. Bel direct naar de Rabobank.”


JONGEREN Voor jongeren gelden logischerwijs andere financiële uitdagingen. ,,Geld is door de digitalisering niet meer tastbaar. Daarom is de rol van ouders héél belangrijk. Leer je kind sparen en met geld omgaan”, zegt Erica.

Liesbeth vult aan: ,,Vroeger kreeg je een tientje in je hand. Als dat op was, was het op. Nu staat het geld er digitaal. Hoe vroeger je leert sparen, hoe meer dat helpt bij de bewustwording van de waarde van geld. Als kinderen om iets vragen en je zegt dat ze het van hun eigen zakgeld moeten kopen, leren ze de waarde van geld kennen. Met Rabo PinPin hebben we een handig hulpmiddel: een app waarin kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld.”

Heb je als jongere moeite met sparen? ,,Er zijn limieten en alerts in te stellen. Je kunt dan niet meer uitgeven dan je zelf van tevoren bepaalt. Daarnaast kun je ook allerlei online spaarpotjes aanmaken, zodat je goed inzicht krijgt in het geld dat je hebt.”


FINANCIËLE PLANNING Maar wat voor ouderen en jongeren geldt, geldt uiteraard ook voor andere volwassenen. ,,Voor volwassenen is het vooral belangrijk een goede financiële planning te hebben: wat heb je nodig om financieel gezond te leven? Wat heb je nodig voor je pensioen? Wat kost mogelijke zorg? Wat kun je missen om opzij te zetten? Rabobank heeft daarvoor financiële coaches die met adviezen helpen. Structuur, dát is het toverwoord: inzicht in je financiële situatie. Wij helpen graag, want die zorgplicht hebben we met elkaar. Samen zorgen we voor een financieel gezond leven.”


Op zoek naar een volledig overzicht van tips en tricks voor veilig en verantwoord bankieren én tips voor een financieel gezond leven? Bekijk dan eens: www.ikwoonleefzorg.nl.