Grada van den Dool.
Grada van den Dool. Eline Lohman

Nij Linge: kinderwens in vervulling

9 november 2020 om 14:23

GORINCHEM Vruchtbaarheidskliniek Nij Linge aan de Edisonweg in Gorinchem doet er alles aan om onvervulde kinderwensen te vervullen. De behandelingen zijn heel persoonlijk. Bij Nij Linge worden vrijwel alle fertiliteitbehandelingen aangeboden, voor paren en alleenstaanden. Mensen uit de hele regio weten Nij Linge inmiddels te vinden.


Eline Lohman

In september 2019 opende Nij Linge haar deuren. Er is echt behoefte aan een kliniek als deze, zegt Grada van den Dool. ,,Het was spannend om te starten, want verwijzers kennen je nog niet. Maar we merkten dat er belangstelling is voor een vruchtbaarheidskliniek in Gorinchem. In het ziekenhuis kun je gedeeltelijk behandeld worden als je zwanger wilt worden en het lukt niet, maar voor een verdere behandeling moet je naar een grotere stad. Dat hoeft nu niet meer.”


VEEL PERSOONLIJKER Bij Nij Linge worden vrijwel alle fertiliteitbehandelingen aangeboden, voor paren en alleenstaanden. Grada: ,,Het zijn dezelfde behandelingen als in het ziekenhuis, maar dan veel persoonlijker. We zijn met een klein team. In het begin waren we met drie, nu met vier en binnenkort met vijf medewerkers, die allemaal in een ziekenhuis hebben gewerkt. We kijken per paar of vrouw, dus heel persoonlijk, wat geschikt is. Er is keuze uit allerlei behandelingen.”


BEHANDELINGEN Zoals ovulatie-inductie, waarbij met hormonen geprobeerd wordt de eicel te laten groeien. Of intra uterine inseminatie: het sperma van de man wordt opgewerkt en bij de vrouw ingebracht. Een ander optie is een IVF/ICSI behandeling, of er kan gekozen worden voor donorsperma.

Er wordt bij Nij Linge echt gekeken naar waarom een kinderwens onvervuld blijft – hoe gezonder je leeft, hoe groter de kans is dat je zwanger raakt. ,,Daarom begeleiden we mensen ook, zodat de kans op een zwangerschap groter wordt. Bijvoorbeeld bij het stoppen met roken of bij overgewicht. Dat doen we nog voordat we er een behandeling aan koppelen. We werken als dat nodig is samen met externe partners, zoals een diëtist. Soms werken we ook samen met het laboratorium in het ziekenhuis in Gorinchem, voor bloed- en spermaonderzoeken en met gynaecologen. Wat zij niet kunnen doen, kunnen wij doen en andersom. Zeker met IVF versterken we elkaar. Daar komt nog bij dat mensen gewoon in hun eigen omgeving kunnen blijven, omdat alles in één stad zit.”


OP CENTRALE PLEK Mensen uit de hele regio weten Nij Linge inmiddels te vinden. Zoals lesbische paren en alleenstaande vrouwen. Voor een advies, of voor een second opinion. Juist in deze tijd verwelkomt de kliniek meer en meer mensen, zegt Grada ,,Door het coronavirus wil of kan niet iedereen meer naar een ziekenhuis. Wij zitten op een centrale plek in Gorinchem, die tegelijkertijd toch vrij privé is. Mensen komen hier gericht naartoe.”

Meer informatie over fertiliteitkliniek Nij Linge is te vinden op de website nijlinge.nl. Daarop is ook meer informatie te vinden over de diverse behandelingen die mogelijk zijn bij Nij Linge. De kliniek is telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 0183-201141, van 11:00 tot 12:30 uur.


OPENINGSTIJDEN Nij Linge is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur en op zaterdag en zondag is er een cyclus gebonden spreekuur.