Spoedeisende Hulp mag niet verdwijnen in Gorinchem

9 november 2020 om 15:40

GORINCHEM Acute hulpverlening bij het Beatrixziekenhuis mag niet verdwijnen, zo stelt Rivas Zorggroep. Ook de gemeente Gorinchem gaat er alles aan doen om de Spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis te behouden. Jeannette Heessels en Kitty van Ieperen uit Arkel zijn gestart met een petitie.


Dat 'gekke' plan moet van tafel, zo verwoordt Jeannette Heessels haar beweegredenen om de petitie te starten samen met Kitty van Ieperen. ,,Wij zijn gewoon bezorgd, als er eenmaal een plan ligt is het al moeilijk om dat tegen te houden. Daarom wilden we ook niet wachten met de petitie en hebben we hem snel online gezet. Iedereen ziet de problemen in de zorg rond Covid en dan zouden we de Spoedeisende Hulp (SEH) sluiten? Dat kan gewoon niet, als die sluit zullen ook specialisten verdwijnen en is het voor verzorgend personeel ook minder aantrekkelijk om in het Beatrixziekenhuis te werken. Als EHBO'er bij evenementen hebben we veel te maken met acute zorg, echt het is onverteerbaar als het verdwijnt". Als de petitie 40.000 keer is ondertekend willen de initiatiefnemers het als burgerinitiatief aanbieden aan de Tweede Kamer.


EFFICIENTER In een zogenaamde ‘Houtkoolschets Acute zorg' van het ministerie van VWS worden plannen ontvouwd om Spoedeisende hulp bij algemene, regionale ziekenhuizen te sluiten en meer te concentreren. De Houtkoolschets is vooral bedoeld als discussiestuk, in de schets worden geen specifieke ziekenhuizen genoemd. Aanvankelijk kon tot 1 november gereageerd worden op die plannen, maar deze termijn is vanwege de coronacrisis inmiddels verlengd tot 1 januari 2021. Rivas Zorggroep woordvoerder Dionne Puyman vertelt dat nog geschaafd wordt aan de reactie op de Houtkoolschets. ,,Er is nog geen enkele sprake van een voorgenomen besluit op sluiting, het is slechts een schets. We zijn nu in overleg met huisartsen om te komen tot een visie op de toekomst van de acute hulp in ons ziekenhuis. De acute hulp blijft absoluut nodig, maar hoe kunnen we het nog efficiënter organiseren? Daarbij kijken we ook naar de eerste- en tweedelijns zorg en alle specialistische zorg. Wij gaan er echt niet van uit dat de acute hulp zal sluiten, die is hier gewoon nodig, ook vanwege het geboortecentrum. We moeten deze acute zorg dichtbij goed en efficiënt regelen”. Rivas heeft nog enkele dagen nodig alvorens de definitieve reactie op de ‘Houtkoolschets Acute zorg' gereed is. Ook de gemeente Gorinchem werkt aan een reactie op de ‘Houtkoolschets Acute zorg', ze trekt daarbij samen op met andere gemeenten.