Team Cold Case: ‘Susanne stierf door suïcide’

6 november 2020 om 08:21

Gerard Groenenberg heeft in 2018 aan Team Cold Case gevraagd om te kijken naar het dossier van zijn omgekomen dochter. Wat volgde was een drie uur durend gesprek met twee rechercheurs. Het tweetal hield vast aan de conclusie die in 1997 ook al was getrokken: Susanne stierf door suïcide. Groenenberg hield een onbevredigend gevoel over aan de ontmoeting. Volgens hem zijn er fouten gemaakt in het politieonderzoek. Ook is hij niet blij dat Susannes schaambeen na haar dood is verwijderd.

Twee jaar na het gesprek licht politiewoordvoerder Marijke Stor de conclusie van Team Cold Case en de handelwijze van het onderzoeksteam toe. ,,In het algemeen kunnen we vermelden dat het gebruikelijk is om bij overleden personen wiens identiteit nog niet is achterhaald, bepaalde delen van het skelet te verwijderen. Dat kan een schaambeen zijn, maar bijvoorbeeld ook een kaak. Dit kan helpen bij de identificatie van de betreffende persoon.

Verder is het ontzettend verdrietig dat meneer Groenenberg zijn dochter is verloren. Er bestaat begrip voor het feit dat hij behoefte heeft aan duidelijkheid rond haar dood. Waar dat kon, is getracht om die duidelijkheid te verschaffen aan de nabestaanden.
In 1997 hebben we onderzoek gedaan naar de dood van Susanne Groenenberg. De bevindingen hebben uiteindelijk geleid tot de conclusie dat sprake was van suïcide en niet van een strafbaar feit. Op basis van welke bevindingen de rechercheurs destijds die conclusie trokken, is te inhoudelijk om extern te delen. Wel zijn deze bevindingen uitgebreid gedeeld met de nabestaanden van Susanne.

In 2018 heeft Team Cold Case opnieuw naar de zaak gekeken. Dit leidde niet tot nieuwe inzichten: ook toen kwamen de rechercheurs tot de conclusie dat sprake was van suïcide. Dit is wederom met de nabestaanden van Susanne besproken, maar kan niet extern gedeeld worden. Omdat in deze zaak dus geen sprake is van een strafbaar feit, gaan wij als politie verder niet inhoudelijk op de zaak in.”