Dialoog over Linge II Zuid

14 december 2020 om 11:55

GORINCHEM Inge Burg, Katrien Koppers, Martin Klop, Stefan Kusters en Jack van Mildert schreven als Rotonde & Co een brandbrief aan de gemeente over het gebied Linge II Zuid. Daarop heeft het Rijksvastgoedbedrijf het terrein tijdelijk uit de verkoop gehaald.


Aanvankelijk kon tot 18 december een bod uitgebracht worden op het terrein aan de Linge. Twee weken geleden besloot Rijksvastgoed op aandringen van de gemeente het terrein tijdelijk uit de verkoop te halen. Voordat Rotonde & Co aan de bel trok, had ook John Stoop al een conceptplan voor het gebied met de Nieuwste Doelen en een parkeergarage gepresenteerd. ,,Het is een unieke plek voor de stad, het zou zo jammer zijn als het wordt verkocht aan de hoogste bieder, zonder dat de gemeente vooraf duidelijke kaders voor het gebied heeft vastgesteld", zo vertelt Stefan Kusters. ,,Wij hebben zelf een bootje en als je langs het terrein vaart richting de stad, zie je pas wat voor prachtige plek het is voor bijvoorbeeld cultuur, ontspanning, maar misschien ook wat woningbouw".


In de brandbrief wordt verwezen naar de studie 'het Rijk als rentmeester' van het college van Rijksadviseurs om juist de sturen op maatschappelijke meerwaarde bij gebiedsontwikkeling. ,,Ik ben zelf werkzaam in de ruimtelijke vormgeving en die studie is echt vers van de pers. Dit is echt het momentum om iets voor elkaar te krijgen. Het plan van Stoop is één van die mogelijkheden, maar wij willen het proces zorgvuldig insteken door samen scenario's te bedenken zonder een gedetailleerd plan vooraf. Gorinchem heeft een grote woonwens, maar dit is een bijzondere plek die bij de oude vesting hoort. Daar moet je anders naar kijken dan alleen volbouwen met woningen, het gaat ook om de kwaliteit van leven", zo laat Katrien Koppers weten in een toelichting op de brandbrief. ,,Niet de hoogste winst moet voorop staan, dat zou zonde zijn van de plek. Een deel van het terrein zou openbaar moeten blijven, misschien iets met een aanlegplaats voor bootjes of een wandelpad."


Een van de opties die in de brandbrief is aankoop van het terrein door de gemeente zelf. ,,Dat is een optie, maar laten we eerst de kaders vaststellen. Ga vooral in dialoog met de stad. Laten we de positieve energie in de stad gebruiken en vooral samenwerken zonder politieke discussies of juridische strijd. De verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf kwam gewoon iets te vroeg."