Met techniek bezig zijn betekent voor Hidde Hooikaas creatief bezig zijn.
Met techniek bezig zijn betekent voor Hidde Hooikaas creatief bezig zijn. Bas 't Hoen

Ik heb een volwaardig vak geleerd'

9 april 2021 om 09:02

MENSEN MAKEN DE STAD

Hidde Hooikaas (34) is gastheer en technicus bij theater ’t Pand

GORINCHEM Als jongen had hij een eigengebouwd disco’tje op zijn slaapkamer. ,,Ik was toen al geïnteresseerd in techniek” zegt Hidde Hooikaas lachend. Op zijn veertiende is hij voor het eerst in theater ’t Pand beland. ,,En daarna ben ik nooit meer weggegaan” vertelt hij enthousiast. Nu is hij er al bijna twintig jaar gastheer en technicus. ,,Ik heb alles door schade en schande in de praktijk geleerd, want een opleiding voor theatertechnicus bestond toen nog niet echt” zegt hij bescheiden. Hidde werkt afwisselend met nog vijf collega-technici in koppels.


door Levien Vermeer

Hij werkt in de ICT als software ontwerper. Met techniek bezig zijn betekent voor hem creatief bezig zijn. ,,Het gaat om licht en geluid, maar ook om ideeën voor de aankleding. En soms moet je ergens oplossingen voor bedenken.” Dat geldt dan vooral voor de lokale producties, legt Hidde uit. ,,Die gezelschappen of artiesten komen vaak met vragen direct bij ons.” Het is interessant nieuwe mensen en artiesten te ontmoeten, vindt hij. ,,Dat ervaar ik als levensverrijkend. En in de omgang met hen doe ik ook vernieuwende inzichten op. Bovendien leer ik de artiesten op een andere manier kennen, dan hoe ik ze op televisie zie.” In de kleedkamer hangen levensgrote affiches van onder andere Lolly Jane Blue, Claudia de Breij, Leon van der Zanden, Youp van ’t Hek, Jochem Myer, en Roué Verveer. Hidde glundert: ,,Je kunt aan ze merken dat ze hier graag komen, maar we zijn dan ook goed voor hen.”

Hij maakt ook bijzondere voorstellingen mee. ,,Een keer hebben decorontwerpers die met de artiest mee kwamen, alles in plastic verpakt.” Hij houdt van cabaret met een verhaallijn. ,,Liefst een voorstelling die je aan het denken zet. Grappig of vreselijk plat is ook weleens geinig, maar het leukste vind ik het toch als ik getriggerd wordt en intellectueel uitgedaagd.” Er zijn zo'n vijfendertig vrijwilligers actief bij theater ‘t Pand. ,,We hebben een hecht technisch team en er zijn vriendschappen ontstaan. De hele club vrijwilligers vormt een soort familie. Af en toe eten we gezellig met z'n allen of gaan in de zomer varen. Iedereen heeft er altijd zin in. De show moet staan en daar gaan we voor.” Maar vanwege coronatijd is het podium veranderd. Het technisch team van 't Pand nam tot eind februari live streaming events op met lokale artiesten voor ‘Bliek Online' in Theater De Nieuwe Doelen. Hidde vertelt: ,,De grote schouwburg is tijdelijk opengesteld door de gemeente voor voorstellingen van de twee kleinere theaters en amateurgroepen. Die hebben door de regels meer ruimte nodig om te repeteren dan waar ze zelf over beschikken.” Terugkijkend op al zijn vrijwilligerswerkjaren concludeert hij: ,,Ik kwam voor de gezelligheid, om mensen te ontmoeten en m'n creativiteit te ontplooien, maar ik heb een volwaardig vak geleerd.”

[www.theaterpand.nl