Fortes Festival 2021
Fortes Festival 2021 Jan Noorlandt

150 jaar 'HBS' met Fortes Festival

12 april 2021 om 16:58

GORINCHEM Tussen het stichten van de Rijks HBS aan de Kalkhaven en het huidige Fortes Lyceum aan de Wijdschildlaan liggen 150 schooljaren. Jaren waarin de jeugd van Gorinchem alles leerde over Engels, geschiedenis, wiskunde en al die andere schoolvakken. Anno 2021 biedt de school profielen aan zoals ArtFactory, Technasium, Sports en Versterkt Engels.

Dramadocente Annemarie van Esch, theaterdocent Markus de Bruin, HAVO afdelingsdirecteur Rianne Viveen en directeur Wim Langens weten het zeker; het vijfde Fortes Festival wordt een succes. Met een festival à la Oerol, met zang, dans, muziek, drama, cabaret, poëzie en meer viert de school straks het 150 jarig jubileum. Kort voor de Kerst vormden ze samen het festivalteam en startten ze met de organisatie. De corona pandemie gooide nog even roet in het eten toen ze het evenement verplaatsten van juni naar de eerste schoolweek van september. Maar het heeft hun enthousiasme niet getemperd. ,,Het wordt een écht familiefestival voor heel Gorinchem, maar vooral voor en door jongeren. We hebben zoveel talent op onze school en willen de leerlingen een podium geven om dat te laten zien”, zo vertelt Van Esch. Samen met Markus de Bruin stond ze aan de wieg van de ontwikkeling van ArtFactory en de lessen digitale kunst- en media. Zo kreeg de school een eigen theater, mini-bioscoop en tv-studio en heeft het kunstvak een prominente plek gekregen in de school. Maar niet alleen de eigen leerlingen krijgen een podium tijdens het Fortes Festival, alle jongeren uit Gorinchem zijn welkom. Verder werkt de school samen met scholen van elders zoals de Popacademie en het Koningstheater uit Den Bosch.

[Scan de qr-code en lees direct het uitgebreide Premium-verhaal over het Fortes Lyceum en bekijk de video's





Het begon voor het Fortes Festival allemaal in 2015 toen het eerste podium voor Young Talents werd gebouwd, toen nog vooral als zomerse open dag voor nieuwe leerlingen uit groep acht van de basisschool. Het festival maakte een gestage groei door en op de laatste editie in 2019 kwamen 5.000 bezoekers af. Een aantal dat ze nu opnieuw willen halen. ,,Het is echt uniek wat we doen met het festival, andere scholen willen maar wat graag onze formule weten. We zijn nu ook extra gemotiveerd omdat het festival vorig jaar vanwege corona niet door kon gaan”, vertelt Markus de Bruin, die zich in het festivalteam vooral bezig houdt met de logistiek. Vanwege het 150 jarig jubileum van de school biedt het festival nu vier dagen vermaak. Het begint allemaal op woensdag 1 september met een eigen feest voor docenten en leerlingen, een dag later gevolgd door een dag met officiële momenten. Vrijdag is de reünie met oud leerlingen en leraren en dan gaat ook het festivalterrein open. Zaterdag moet het hoogtepunt van het festival worden ,,De school biedt een sfeer en cultuur van openheid, door de jaren heen hebben leerlingen een goed gevoel over hun schooltijd en kijken met plezier terug. Veel leerlingen keren als docent terug op het ‘oude' nest. Door die sfeer en cultuur van de school en de inbreng van uit de creatieve hoek heeft de school en het festival een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, zo is de eigen ervaring van Rianne Viveen.


Door uitstel van het festival van juni naar september, begint het echte werk nu vanaf de meivakantie. Bandjes zijn in het afgelopen schooljaar geformeerd en zij mogen na de meivakantie extra komen repeteren. Dat geldt ook voor alle andere optredens voor het festival, alle deelnemers worden door het festivalteam wel kritisch beoordeeld om zo de kwaliteit te bewaken. Net als de andere docenten geeft ook schooldirecteur Langens hoog op over de sfeer op school. ,,Bij ons 125 jarig jubileum hebben we een gedenkboek gemaakt. Ik gaf toen al les op de school, maar dat jubileum is toch een beetje aan me voorbij gegaan. Het is echt grappig, maar liefst 25 docenten zijn ook oud leerling van de school. We gaan tijdens het festival ook echt wel even terug spoelen naar die tijd met muziek uit de jaren zestig en zeventig. Ook leuk voor de groep die de reünie bezoekt. Natuurlijk worden dan anekdotes uit de historie opgevoerd”. Liefst wil Langens het festival nog verder ontwikkelen, hij gunt zich daar nog zo’n vier tot vijf jaar de tijd voor tot aan zijn pensionering. ,,We willen het festivalterrein ook vanaf de dijk toegankelijk maken. Dat wordt nu nog een tijdelijke brug. Het zo nog mooier zijn als we het festivalterrein buitendijks verder kunnen uitbreiden”.

Binnen het festivalteam wordt samen met Manon de Boer verder nog gewerkt aan een speciale glossy voor het 150 jarig jubileum met interviews met oud leerlingen en leraren. Uiteraard ontbreekt de historie van de school niet en worden ook de veranderingen op de school door de jaren heen belicht. Toch bleef ook veel hetzelfde in het onderwijs in de voorbije 150 jaar. Een van de oud-leerlingen gaf in 1921 bij de viering van het vijftig jarig jubileum, bijgewoond door minister Theodoor De Visser, al hoog op over de school en zijn leraren. ,,Dat is toch de kern van het onderwijs: het opwekken van de ambitie. De leraar die dat kan is meester van zijn klas en wint al gauw de liefde van zijn leerlingen”.

Afbeelding