Humanitas Jongerenmaatje www.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/
Humanitas Jongerenmaatje www.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/ Lisa Kevelam

Zij een maatje, beiden een leuke tijd

12 april 2021 om 16:25

GORINCHEM Lisa Kevelam (28) is jongerenmaatje bij Humanitas. Ze helpt niet alleen andere jongeren aan gezelschap, maar haalt er zelf ook energie uit. ,,Ik ben nu zelfs aan het kijken of ik een baan kan vinden in deze richting.”



Zelf had Lisa geen makkelijke jeugd. ,,Ik was best eenzaam en had niet echt iemand aan wie ik mijn verhaal kwijt kon. Toen ik recent vastliep in mijn werk in de ouderenzorg, kwam ik thuis te zitten. Inmiddels zoek ik met een jobcoach naar een baan die bij me past, maar in de tussentijd zit ik wel thuis, heb ik weinig sociale contacten en mis ik een doel en dagritme in mijn leven. Ik klopte rond oktober aan bij Humanitas. Uit het gesprek met de coördinator bleek dat ik juist een maatje voor iemand anders kon zijn! Na de kennismaking en het volgen van een training, ging het snel. Er was een meisje die een ondersteuningsvraag had die goed bij mij leek te passen en die ik vanuit mijn geleerde lessen van eigen negatieve ervaringen positief kon helpen. We werden aan elkaar voorgesteld en het klikte direct wederzijds. Ik ben nu lekker bezig en kan daar iemand anders mee helpen, win-win dus!”


CUPCAKES Lisa spreekt sinds 2 maanden met het meisje af. ,,Ik ga iedere week op woensdagmiddag van 2 tot 5 uur bij haar langs. Na de online kennismaking door de coördinator zijn we samen naar het park geweest om live kennis te maken, we hebben wat drinken en wat lekkers gehaald. Een andere keer hebben we cupcakes gebakken en heb ik van haar Antilliaanse familie geleerd hoe ik kaasballen moet maken. Ze is al heel open en deelt vanalles waar ze tegenaan loopt. Tussendoor zijn we bezig geweest met het zoeken naar een hobby. Dat is lastig in coronatijd, want veel verenigingen kunnen nu geen activiteiten organiseren. Het is de bedoeling dat ze na ongeveer een jaar zelfstandig een hobby uit kan oefenen of vrienden heeft gevonden en mij daardoor niet meer nodig heeft.”


POSITIEVE ENERGIE Lisa haalt zelf veel positieve energie uit het contact. ,,Ik woon nog niet zo lang in Gorinchem, dus leer zo de stad een beetje kennen. Ook leer ik zelf weer om in de maatschappij mee te draaien, ik hou mezelf bezig en het maatje-zijn geeft me dagritme. Het gevoel dat ik waardevol voor iemand kan zijn, is ook erg waardevol voor mij. Het is fijn om er voor iemand te kunnen zijn.” Lisa vindt het vrijwilligerswerk zo leuk dat ze nu ook een baan in deze richting hoopt te vinden. ,,Werken op een zorgboerderij of met verslaafden lijkt me erg mooi om te doen. Ik doe nu, naast de verplichte trainingen voor het jongerenmaatjesproject, ook alle vrijwillige trainingen die beschikbaar zijn. Ik wil zoveel mogelijk leren. Als ik later werk heb gevonden, hoop ik dat er tijd overblijft om jongerenmaatje te kunnen zijn. Dit project kan anderen veel brengen, maar heeft mij ook de richting gewezen die ik nodig had.”