Melina Leon, de Peruaanse regisseur van Cancion sin Nombre.
Melina Leon, de Peruaanse regisseur van Cancion sin Nombre. Eigen foto

'Wereldcinema draait om het verhaal'

12 april 2021 om 15:57

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt plaats van 14 tot en met 18 april. In aanloop naar het festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Melina León, de Peruaanse regisseur van Canción sin Nombre: na twee korte films haar eerste langspeelfilm die in 2019 werd genomineerd voor het prestigieuze filmfestival in Cannes.


Hoe ontstond het idee voor de film?

,,Mijn moeder vertelde me over een telefoontje dat mijn vader, voormalig journalist van La República, ontving van een Frans meisje dat hem bedankte voor zijn artikelen. Op die manier kwam ze meer te weten over haar vroege jeugd. Ze dacht dat ze was afgestaan voor adoptie, maar toen ze naar Lima kwam om haar biologische moeder te ontmoeten, hoorde ze van een tragedie, die verwijst naar de kinderhandel die plaatsvond in de jaren tachtig, een tijd waarin ons land een moeilijke periode doormaakte. Ik werd zo geraakt door dit verhaal en soms weet je gelijk dat je er iets mee moet. Ik vond het belangrijk dat het verhaal werd verteld vanuit het oogpunt van de Peruaanse geschiedenis.”


Hoe werd de film in Peru ontvangen?

,,Het is een aangrijpend en verdrietig verhaal over misstanden en armoede. Maar dit is niet alleen in Peru, dat gebeurt wereldwijd. Ik wilde graag de vertoningen in Peru als eerste in de armere wijken tonen en in gesprek gaan met de inheemse vrouwen. De solidariteit onder hen is groot en de warmte enorm. Dat er aandacht is voor dit onderwerp is ook belangrijk, het biedt ruimte voor begrip. Maar toen brak corona uit waardoor we helaas maar een paar vertoningen konden doen.”


Waarom vind je internationale filmfestivals belangrijk?

,,De onafhankelijke film heeft niet automatisch een podium, filmfestivals geven ons een plaats om de film aan de wereld te laten zien. Mensen delen op dat moment het verhaal en er is niets belangrijker dan dat. We hebben verbindingen nodig. We zijn gelijk aan elkaar, meer dan we denken. Een onafhankelijke film uit Zuid-Amerika kent niet de financiële middelen om wereldwijd te distribueren en het publiek te bereiken. Daarom hebben we de festivals hard nodig. Bij wereldcinema draait het om de kwaliteit van de film, het verhaal. Geld is niet leidend. Als mensen alleen commerciële films krijgen voorgeschoteld is dat gevaarlijk, dan krijg je eenzijdige verhalen en inzichten.”


[Tickets te koop via iffg.nl.