Het ontwerp van de nieuwe kerk in Gorinchem-Oost
Het ontwerp van de nieuwe kerk in Gorinchem-Oost PKN Gorinchem

Gorinchem-Oost krijgt kerk

10 mei 2021 om 11:22

GORINCHEM Als het aan Benita Blokland, Esther en Dirk Meppelink ligt, gaat eind dit jaar de eerste paal de grond in voor een nieuwe kerk in de wijk Gorinchem-Oost. De wens voor een eigen kerk in de wijk is al meer dan twintig jaar oud en de begroting vertoond nog een gat van zo’n vier ton. Toch hebben ze een rotsvast Godsvertrouwen dat het allemaal gaat lukken.


door Hannie Visser-Kieboom

Wie googlet op kerken in Gorinchem ziet op een kaart zestien rode stippen oppoppen. De wijk Gorinchem-Oost ligt er echter maagdelijk bij, in de wijk wonen inclusief Dalem en Spijk zo’n 14.000 mensen. De wijkgemeente Gorinchem-Oost/Dalem telt zo’n 800 leden en zij kerken al meer dan twintig jaar in de Regenboogschool. ,,Op zondag staat ons bord buiten bij de school, maar verder zijn we niet zichtbaar in de wijk”, zo vertelt Benita Blokland.


SPIJKSESTEEG Ze is scriba van de wijkgemeente en vindt het vooral belangrijk als kerk een eigen plek te hebben om samen te komen, maar ook een plek waar de wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten. ,,Nu is echt de tijd om te gaan bouwen. De kerk krijgt een mooie plek bij de nieuwe brede school Dalemplein en het zorgcentrum; te midden van zowel jong als oud in de wijk, echt een heel symbolische plek.” De kerk is straks goed te zien vanaf de Spijksesteeg en ligt centraal in Gorinchem-Oost temidden van de wijken Laag- en Hoogdalem.

EETPUNT Esther woont samen met Dirk al zo’n vijftien jaar Gorinchem-Oost. ,,De wijk is de laatste jaren enorm gegroeid en er is echt behoefte aan een eigen kerkgebouw, we zijn een gemeente met veel jonge gezinnen. We willen zo graag de deuren van onze kerk openzetten, ook voor doordeweekse activiteiten. We zouden bijvoorbeeld graag een eetpunt opzetten in de kerk voor alleenstaanden of koffie ochtenden houden, we willen vooral laagdrempelig zijn, iedereen is welkom. Ook al ben je geen lid van onze kerk.”


FAMILIEKAMER Ook wordt bij de kerk een rouw- en familiekamer gebouwd, waar in alle rust afscheid genomen kan worden van overledenen. Nu ontbreekt deze nog in Gorinchem-Oost. Met de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt is inmiddels een intentieovereenkomst gesloten om de kerk te gaan gebruiken op zondag, zij maken nu nog gebruik van de Immanuelkerk. ,,We willen echt dat de kerk straks zeven dagen in de week wordt gebruikt en niet alleen op zondag.”


Esther en Dirk Meppelink en Benita Blokland met de flyer die huis-aan-huis wordt verspreid
QR code voor donatie aan de nieuwe kerk