Het Wellantcollege staat al sinds 2015 leeg
Het Wellantcollege staat al sinds 2015 leeg Hannie Visser-Kieboom

Kritiek bouwplannen in de Lingewijk

10 mei 2021 om 14:59

GORINCHEM Projectontwikkelaar RED-O wil het voormalige Wellantcollege in het Lingewijk ombouwen tot 49 appartementen in de middenhuur sector met aanvullend zorgfuncties. Wijkbelang Lingewijk ziet liever dat het gehele terrein, inclusief het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf aan de rand van de wijk in één keer wordt ontwikkeld en schreef een brief aan het college.


door Hannie Visser-Kieboom

Het Wellantcollege verhuisde al in 2015 naar de Vries Robbeweg, sinds die tijd wordt de school bewoond door kraakwachten van Camelot. Naast het Wellant terrein ligt nog een stuk deels vervuilde grond braak dat door ontwikkelaar Greenleaf wordt herontwikkeld. RED-O wil het Wellant terrein in twee fases ontwikkelen, de eerste fase is de ombouw van de school tot 49 appartementen voor vitale 55 plussers. Voor de tweede fase is Wynand Verhoef van RED-O in gesprek met drie zorgpartijen, gedacht wordt aan intramurale zorg voor dementerenden en mensen met een verstandelijke beperking. In het plan kan ook ruimte worden gereserveerd voor bijvoorbeeld een huisarts of een fysiotherapeut. Deze plannen verkeren nog in een pril stadium.

RED-O werkt samen met Greenleaf, dat het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf herontwikkelt, aan een stedebouwkundige en landschappelijke visie voor het gebied. ,,Daar willen we graag bewoners, Wijkbelang en de oud beheerder van het Wellant bij betrekken, nu is het alleen een weiland en we willen het landschappelijk zo inrichten dat je daar straks ook een ommetje kunt maken en genieten van de natuur”, zo laat Verhoef weten. Voor de ombouw van de school tot appartementen moet nog wel de bouwvergunning worden aangevraagd. Verhoef verwacht in juni weer een bewonersbijeenkomst te houden in de Lingewijk over de nieuwe plannen.


WOONBESTEMMING Eerder waren op het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf een plan voor het plaatsen van veertig tiny houses, maar dat plan sneuvelde al snel zo vertelt Ton de Boon van Wijkbelang Lingewijk, vanwege de vervuilde grond en de ligging dicht bij de snelweg. Wijkbelang Lingewijk schreef in maart een brief aan het college met het verzoek te komen tot herontwikkeling van het gehele terrein ineens en niet in meerdere fases. Ook dienden ze een WOB verzoek in. De Boon van Wijkbelang stelt dat de eerste fase nog geen gelopen koers is. ,,Voor we hier positief op reageren, willen wij eerst een beeld hebben van de totale nieuwbouw. Momenteel kennen beide locaties geen woonbestemming. Vanaf het begin zijn bij de gemeente, maar ook bij de projectontwikkelaars onze standpunten bekend. Wij hebben al jaren onze zorgen geuit over de grootschalige woningbouw in de wijk. De Lingewijk zit ook niet te springen op nog meer woningen in de wijk, die al meer dan volgebouwd is en waar al jaren behoefte is aan meer groen.”

[Toch is woningbouw een optie waarin ook Wijkbelang zich kan vinden. Scan de qr-code en lees direct op welke manier dan.

Afbeelding