Extra aandelen in Stedin

10 mei 2021 om 14:39

GORINCHEM Netbeheerder Stedin vraagt de gemeente Gorinchem om voor 1.4 miljoen euro extra aandelen te kopen om de komende energietransitie te financieren. De komende twee jaar heeft Stedin € 200 miljoen nodig. Tot 2030 gaat het om € 750 miljoen tot € 1 miljard.


De gemeenteraad spreekt op 20 mei over het verzoek van Stedin, eerder deed ze dat al op 4 maart. In het rapport ‘Het Energiesysteem van de Toekomst’ is sprake van onder meer een verdubbeling van de capaciteit van het netwerk in bestaande woonwijken. Ook in Gorinchem zijn recent bij de Haarsekades boringen uitgevoerd voor een ondergrondse verbinding tussen Gorinchem-Noord en bedrijventerrein Avelingen. Raadslid Everdien Haman (Gorcum Actief) wil van het college weten of deze boringen te maken hebben met de bouw van de twee windmolens op Groote Haar. Ook in de binnenstad, bij restaurant Metropole, zijn boringen verricht onder de stadswallen en het kanaal door richting Stationsweg.


In juni worden boringen vanaf de Visserslaan uitgevoerd, onder de Oostgracht door richting Wijdschild. Bij de Visserslaan gaat het om verplaatsing van zowel elektriciteitskabels als gas- en waterleidingen in verband met de dijkversterking Waardenburg-Gorinchem. Tevens is hier sprake van nieuwe verbindingen tussen binnenstad (vesting) en Wijdschild. Buurtbewoners van de omgeving Visserslaan zijn al bezorgd over het grootschalige werk in de bebouwde omgeving, zo schrijft Haman aan het college. Ze vraagt of gekeken is naar een betere locatie voor de boringen en of de verkeersveiligheid niet in het geding komt bij afsluiting van de Visserslaan.


Haman verwijst in haar brief ook naar de recente stroomstoring in Gorinchem. Op vrijdag 30 april zaten 17.000 mensen zonder stroom, de oorzaak was een brand in een elektriciteitsstation aan de Ambonstraat op Avelingen-Oost. Haman wil vooral weten of patiënten op de IC in het Beatrixziekenhuis gevaar liepen door de overschakeling op noodvoorzieningen