Plan voor bouw van drijvend theater op Merwedekanaal

10 mei 2021 om 16:33

GORINCHEM (MOVE) Development is één van de tien inschrijvers op de uitvraag van de Nieuwe Doelen. Architect Frans Verweij heeft echter een alternatief plan ontwikkeld voor een theater op het water in het Merwedekanaal tegenover het station. Op de plek van de Nieuwe Doelen kunnen dan woningen worden gebouwd.


door Hannie Visser-Kieboom

De huidige plek van de Nieuwe Doelen noemt Verweij ‘stedebouwkundig een gedrocht’, hij wil dat Gorinchem verder gaat dan het ‘oppoetsen van een gedateerd gebouw van 60 jaar oud’. Denkend aan de identiteit van Gorinchem kwam hij al snel uit op een drijvend theater op het water. Hij koos voor het Merwedekanaal tegenover het station, nu een wat verloren hoekje, maar wel vlakbij parkeergarage Kweeklust. Desnoods kan er in de parkeergarage een directe verbinding met de wallen gemaakt worden. Het theater op het water ligt ook op loop- en zichtafstand van het station.


THEATER HUREN Nu heeft de gemeente Gorinchem zeven miljoen uitgetrokken voor het renoveren van de huidige Nieuwe Doelen, in het plan van (MOVE) Development kan de gemeente het nieuwe drijvende theater huren voor bijvoorbeeld tien jaar. Een nieuw theater op het water kan er binnen anderhalf jaar liggen, zo stelt architect Verweij. ,,Dit betekent dat de gemeente Gorinchem niet voor een langere tijd gaat investeren in een gedateerd bestaand gebouw, maar voor een overzichtelijke periode het nieuwe Theater huurt. Daarnaast kan het voor de renovatie van de Nieuwe Doelen gereserveerde bedrag van zeven miljoen de komende periode voor andere doeleinden worden aangewend”, zo is te lezen in het plan. ,,Verder is het Theater te gebruiken voor koffie-, lunch- of wandelconcerten. Ook dineren direct voorafgaand aan een voorstelling moet mogelijk zijn. Er wordt gestreefd naar een samenwerking met de theaters Periscoop en het Pand met als uitgangspunt het afstemmen van de programma’s en het versterken van de bijbehorende doelgroepen”.


Het Theater op het water bestaat uit prefab geproduceerde segmenten die op de locatie worden gekoppeld. De maatvoering van deze segmenten is gebaseerd op de afmetingen van de Grote Merwedesluis. De segmenten bestaan uit drijvende pontons met opbouw. De opbouw bestaat uit staal en glas, vergelijkbaar met voorbeelden in Spijkenisse en Den Haag.

Lees het hele premiumverhaal op www.stadgorinchem.nl


Het nieuwe theater heeft een efficiënte indeling. Een grote zaal met podium en toneeltoren, een kleine zaal, 2 foyers, een entree met kassa en garderobe, technische ruimten en kleedkamers. De kleine zaal, gelegen boven de grote zaal op laag 1, heeft een vlakke vloer. De kleine zaal kan op meerdere manieren worden ingedeeld; getekend is nu een indeling met ca. 300 zitplaatsen op een oplopende vloer.

Het plan is ontwikkeld door (MOVE) Development samen met enkele meedenkers zoals Josien Damen, Herman Doeleman, Lia Tieleman en Gerda Kroeze-Knol. De ontwikkelaar (MOVE) Development verbouwt thans een kantoor aan de Stationsweg tot appartementen. Het is niet het eerste alternatieve plan voor de huidige Nieuwe Doelen. John Stoop van Stichting Behoud Erfgoed Vries Robbe ontwikkelde al eerder een plan voor een nieuw theater op Linge Zuid II. Het plan voor het Theater op het Water is terug te vinden op https://www.theaterophetwatergorinchem.nl/