Hoorstudio StratingGantelweg 2a te Sliedrecht0184 411 193www.hoorstudiostrating.nl
Hoorstudio StratingGantelweg 2a te Sliedrecht0184 411 193www.hoorstudiostrating.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Hinderlijk oorsuizen

14 juni 2021 om 14:55

TINNITUS Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt; je bent bij een feest of evenement geweest of komt van de bouwplaats en hoort vervolgens een vervelende piep of ruis in het oor. Gelukkig verdwijnt deze meestal na een tijdje. Bij sommige mensen is dit echter niet het geval, zij horen de piep of ruis de hele dag door. Deze personen hebben last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd.


SUBJECTIEF OF OBJECTIEF Tinnitus kan erg hinderlijk zijn. Mariska Stolk is sinds 2012 afgestudeerd als audicien en sinds mei 2020 werkzaam bij Hoorstudio Strating. Ze vertelt: ,,Het geluid wat het oor zelf produceert, kan zo hard aanwezig zijn dat het dagelijks functioneren beïnvloedt. Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door een beschadiging aan het gehoor. Het oor produceert een geluid wat er niet is, een fantoomgeluid. Dit kan zich uiten in een pieptoon, een ruis of andere geluiden. Meestal kan iemand alleen zelf de tinnitus waarnemen, we spreken dan van subjectieve tinnitus. Deze subjectieve tinnitus is zelden te behandelen met geneesmiddelen of een medische ingreep, maar de klachten kunnen wel verminderen door de aandacht voor de geluiden te verplaatsen, naar bijvoorbeeld andere geluiden. Soms kan de tinnitus ook worden gehoord door anderen. In dat geval spreken we van objectieve tinnitus. Een KNO-arts kan de tinnitus waarnemen, bijvoorbeeld als samentrekkingen van een spier in het oor het geluid veroorzaken. Een enkele keer kan een medische behandeling bij objectieve tinnitus de geluiden wegnemen.”


REVALIDEREN Bij subjectieve tinnitus kunnen de specialisten van Hoorstudio Strating helpen om het storende geluid te verminderen of te maskeren. Mariska: ,,De eerste stap is het laten maken van een hoortest. Bij een gehoorbeschadiging is er vaak sprake van een gehoorverlies. Als er sprake is van een gehoorverlies, ga je met hoortoestellen het gehoor weer ‘revalideren’. Doordat het gehoor hersteld, verdwijnt de tinnitus vaak meer naar de achtergrond. In sommige gevallen is er echter sprake van tinnitus zonder dat er gehoorverlies aanwezig is. In zo'n geval kan er ook gewerkt worden met ruismaskeerders. Dit zijn hoortoestellen die een ruis of bijvoorbeeld zengeluiden geven. Hierdoor wordt de drager afgeleid van het eigen ruisgeluid. Vaak is het tegengeluid prettiger dan het eigen geluid, daardoor wordt de aandoening dragelijk.”


GEHOORBESCHERMING ,,Wilt u meer weten over tinnitus of heeft u vragen hierover? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.” In de volgende editie van de column behandelt Mariska het onderwerp gehoorbescherming, een belangrijke manier om tinnitus of gehoorbeschadiging te voorkomen.