Nelleke Bax: ,,Varen vond ik altijd al fijn."
Nelleke Bax: ,,Varen vond ik altijd al fijn." Bas t Hoen

'Ik zet dagjesmensen over'

14 juni 2021 om 14:23

Mensen maken de stad

Nelleke Bax is veervrouw van voetveer Boven 't Gat

WOUDRICHEM ,,We hebben gegierd van de lach” vertelt Nelleke Bax (59) over het kennismakingsgesprek met Gea van Kekerix bij het Vrijwilligerssteunpunt, ,,en we zeiden tegen elkaar: het zou toch wat zijn, na zeshonderd jaar veermannen nu een veervrouw aan het roer!”


door Levien Vermeer

Nelleke klust graag, breit, doet aan hot yoga, rijdt motor en zit op pianoles. Als kind begon ze al met het naaien van haar eigen kleding. Verder kookt ze graag elke dag met verse ingrediënten. Maar het liefst is ze buiten. ,,Ik ben lid geweest van de Gorinchemse roei- en zeilvereniging” vertelt ze. ,,En toen ik in Sleeuwijk werkte ging ik met het pontje heen en weer, varen vond ik altijd al fijn.” Dus toen ze de vacature voor een veervrouw /man ontdekte leek haar dat wel wat. Ze maakte kennis met het bestuur van Stichting Boven 't Gat, die het voetveer in Woudrichem beheert, en met de veermannen. ,,In maart 2020 ben ik gestart en werd ik ingewerkt, terwijl ik ondertussen mijn vaarbewijs kon halen.” Het bestuur stelt een vaste schipper aan, die van woensdag tot en met zondag vaart. De rest van de tijd wordt ingevuld door vrijwilligers. Nelleke verzorgt de overtocht gedurende één dag in de week. Voor de steiger staat een bord in dialect: ‘Heen motte betaole en weer weer'.

Voor nog geen twee euro verzorgt Nelleke de overtocht naar het Munnikenland en Slot Loevestein. De boot is vernoemd naar de beroemde gevangene van het Slot; op de boeg staat in strakke letters: ‘Hugo'. De negenjarige Efraïm is een tikkeltje teleurgesteld: ,,Ik dacht dat die de ‘Kameleon' zou heten.” Het wordt nog wel spannend voor hem, want er komen grote binnenschepen en een politieboot over de Afgedamde Maas voorbij.

Er kunnen een aantal fietsen op de voorplecht van de kleine platbodem, waardoor telkens op dezelfde manier aangelegd moet worden, legt Nelleke uit. ,,Dat heb ik wel moeten oefenen” geeft ze toe. Er kunnen maximaal achttien personen mee, maar in verband met corona tegenwoordig minder. Aan de overkant lopen grote grazers van het ras rode geuzen en Konik paarden. Nelleke weet: ,,Die houden het gras schoon van bomen en struiken, zodat de rivier meer ruimte heeft bij hoog water. Het is een prachtig natuurgebied.” Er hangt een bel zodat de schipper gewaarschuwd kan worden. ,,Dit veer is een uitkomst voor fietsers en wandelaars” zegt Nelleke. Ze houdt van de vakantiesfeer. ,,Heel de dag vrolijke mensen om me heen die een dagje uit zijn. Behangen met tassen en rugzakken gaan ze ergens heen, dat spreekt tot m'n verbeelding. En zo heb ik thuis nog eens wat anders te vertellen.”

Meer lezen over het voetveer Boven ’t Gat: www.voetveerwoudrichem.nl.