Pleidooi uitstel windmolens

14 juni 2021 om 13:23

GORINCHEM Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem heeft het provinciebestuur van Zuid-Holland gevraagd geen besluit te nemen over de RES Alblasserwaard met daarin de zoekgebieden voor windmolens. Als argument voert ze aan dat wethouder Eelke Kraaijeveld onvoldoende gesprekken heeft gevoerd met belanghebbenden.


Het provinciebestuur besluit woensdag 16 juni over de RES Alblasserwaard. In de RES zijn zoekgebieden voor windmolens opgenomen bij Avelingen-West en langs de A15 bij Gorinchem-Oost. Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem sprak eerder al in bij de Staten. Nu richt de stichting zich per brief opnieuw tot de Statenleden. Zo verwijst Peter Verschoor namens de stichting naar een brief van wethouder Eelke Kraaijeveld van 9 maart. ,,In het proces naar de RES 1.0 is er veel aandacht geweest voor samenwerking tussen de regionale partijen. Volksvertegenwoordigers, inwoners, bedrijven en stakeholders hebben op verschillende momenten inzicht kunnen krijgen in de ontwikkelingen en hebben ons scherp gehouden door input te leveren". zo schreef de wethouder aan de provincie. Stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem stelt echter in haar brief aan de Staten dat verschillende Natuur Belangenorganisaties (Linge en Avelingen) Wijkverenigingen en bedrijven zich niet herkennen in het door de wethouder geschetste beeld en noemt dit volstrekt 'onjuist'. ,,Op het moment dat de wethouder op 9 maart jl. de brief verstuurde, lagen de meeste inwoners nog heerlijk te slapen en hadden zij geen idee wat er gaande was, een volle maand later werd het duidelijk". Verder stelt de stichting dat over de zoekgebieden geen overleg geweest is met regionale partijen en bevinden de zoekgebieden zich vlakbij beschermde natuurgebieden, woningen, bedrijven, industrie. Dit zou in strijd zijn met Europese jurisprudentie.


ZOEKGEBIEDEN De stichting Mooi en Duurzaam Gorinchem staat niet alleen in haar kritiek op de participatie bij het opstellen van de Regionale Energie Strategie (RES) met daarin de zoekgebieden voor de windmolens. Ook de fracties CU/SGP, SP, D66, en Fractie Van Maaren hebben wethouder Eelke Kraaijveld om inlichtingen gevraagd over het participatieproces rond de RES. Hoe vaak is bijvoorbeeld gesproken met bedrijven alvorens de raad een besluit nam over de zoekgebieden voor windmolens bij Avelingen-Oost en langs de A15, zo vragen de fracties aan het college.


PARTICIPATIE In de raadsvergadering van 13 april stemden alleen VVD, Gorcum Actief en Fractie van Maaren tegen de RES. Wel werd een motie aangenomen om windmolens niet binnen een straal van 500 meter bij bebouwing te plaatsen. Tijdens de discussie in de raad werd uitgebreid gesproken over participatie met inwoners en bedrijven. Wethouder Kraaijeveld vertelde de raad dat hij ook gesproken had met bedrijven in Avelingen-Oost. Bedrijven zelf lieten weten dat ze niet op de hoogte waren van de plannen.


WEERSTAND Ook vragen de fracties of voor direct omwonenden aparte bijeenkomsten zijn belegd en willen ze weten hoeveel reacties van bewoners en bedrijven de gemeente heeft ontvangen. ,,Was voor het college duidelijk dat er weerstand vanuit een aantal bedrijven bestond tegen de komst van met name windmolens?”, zo schrijven zij in hun brief. Ze willen voor de raadsvergadering van 24 juni antwoord op hun brief.