Marleen van Zwienen bij de herdenkingsplek op de Haarhof, op 9 juli wordt hij officieel in gebruik genomen
Marleen van Zwienen bij de herdenkingsplek op de Haarhof, op 9 juli wordt hij officieel in gebruik genomen Hannie Visser-Kieboom

Vlindertuin op de Haarhof als herdenkingsplek

14 juni 2021 om 14:37

GORINCHEM Op de gemeentelijke begraafplaats de Haarhof is een vlindertuin ingericht als herdenkingsplek voor te vroeg geboren baby’tjes. PvdA raadslid Ali Kocak kwam in november met het verzoek aan de gemeente. Glaskunstenaar Marleen van Zwienen maakte een vlinderontwerp en koos de steen uit.


door Hannie Visser-Kieboom

Ali Kocak werd door enkele ouders benaderd die graag een plek wilden om hun ongeboren kinderen te herdenken, maar ook een plek om ze te begraven. ,,Die reacties raakten mij enorm en waren voor mij aanleiding om de vlindertuin motie in te dienen. Iedereen wil graag een overleden kind blijven herinneren en de vlindertuin is een herinneringsplek voor deze ouders. Een kind blijft voor de ouders altijd diep in hun hart. Zo is een ongeboren kind misschien ver weg, maar toch dichtbij in de vlindertuin”, zo vertelt Kocak.

Eerder was er in Gorinchem geen zichtbare plek om te herdenken, as uit te strooien of een kindje te begraven. In 2020 zijn in Gorinchem acht onvoldragen zwangerschappen geëindigd in een miskraam voor de 24e week. Sinds de aanpassing in 2019 van de wet Basisregistratie Personen kunnen ouders hun vroeg in de zwangerschap overleden kindje aangeven bij de burgerlijke stand en mogen ze het mee naar huis nemen om te begraven of te laten cremeren.


SYMBOOL De PvdA motie kreeg brede steun en wethouder Joost van der Geest laat nu de gemeenteraad weten dat de vlindertuin is ingericht op de Haarhof. Glaskunstenaar Marleen van Zwienen ontwierp speciaal voor het monument een kleurrijke vlinder. ,,Een vlinder staat symbool voor een verloren leven, je ziet ze ook wel op graven. Ik heb nog een aantal kleinere vlinders ontworpen, die mensen straks kunnen uitkiezen. Ik kan in de vlinders ook asresten verwerken of een naam graveren”, zo vertelt Marleen van Zwienen bij de herdenkingsplek op de Haarhof. De kleurrijke vleugels van de vlinder filteren het zonlicht dat zo in kleuren uiteen valt op de steen.


VLINDERSTRUIK Van Zwienen leerde het vak van glasblazen van de oude meesters in de glasblazerij in Leerdam, in de binnenstad heeft ze sinds 2007 een eigen glasatelier. Haar glazen vlinders maakt ze van ‘gefused’ glas een techniek, die nog ouder is dan het glasblazen.

In overleg met de gemeente Gorinchem zocht ze mee naar een geschikte steen. ,,Ik wilde een licht gekleurde steen, omdat zo de glazen vlinder beter tot zijn recht komt. Dit is echt een mooie steen, ook doordat hij vlak van boven is en zachtjes afloopt. Daardoor is er plek voor ouders om daar kleine vlinders bij te plaatsen”. De granieten steen op de herdenkingsplek komt van oorsprong uit Zweden, maar ze vond hem samen met Arie Diephout van de gemeente Gorinchem bij een bedrijf in Werkendam. Rondom de steen zijn vlinderstruiken en lavendel aangeplant, waar vlinders dol op zijn. Langs de taxushaag is plaats voor het begraven van de te vroeg geboren baby’s.


WEBSITE De graf- en herdenkingskunst die Marleen van Zwienen maakt, is terug te vinden op haar website, het gaat om voorbeelden. Bij een bestelling worden de vlinders geheel op maat gemaakt.