Veel kritiek op hoogbouw langs Arkelsedijk

14 juni 2021 om 14:24

GORINCHEM Bewoners in de Lingewijk zijn niet blij met de plannen om aan de Arkelsedijk appartementen te bouwen van 22 meter hoog met zes bouwlagen. Hoewel in de toelichting op de plannen werd gesteld dat stedebouwkundige en projectontwikkelaar op zoek zijn naar verbinding tussen de Lingeoever en de Lingewijk, vinden bewoners dit niet met elkaar stroken.

Tijdens de digitale informatiebijeenkomst vanuit theater Peeriscoop kon iedereen direct reageren op de gepresenteerde plannen. In de chat was al snel sprake van een nieuwe ‘Bijlmermeer’. Marianne Zalm was in de chat duidelijk en schreef met kapitalen ‘Dit willen we dus niet! Waanzinnig die hoogbouw, dat past niet bij de Lingewijk’. Het project langs de Arkelsedijk is omgedoopt tot Lingeoever en na sloop van de bedrijfsopstallen moet op die locatie een woonwijk met vier- tot vijfhonderd woningen verrijzen. Het gaat voornamelijk om appartementencomplexen met diverse hoogten, het hoogste gebouw krijgt zes bouwlagen. Het 22 meter hoge gebouw blijft dan nog wel lager dan de bomen op de Arkelsedijk, die zo’n 25 meter hoog zijn. In de Lingewijk zelf heeft het hoogste gebouw niet meer dan vijf bouwlagen. Verder kenmerkt de Lingewijk zich door veel kleinschalige laagbouw. Erik Bruns van projectontwikkelaar Tetteroo bestempelde de nieuwe wijk als een ‘groene stadswijk met een hart van staal’. Het staal refereert aan enkele, oude loodsen van De Vries Robbe. Om de link tussen de Linge en de achterliggende Lingewijk te herstellen, wordt voorgesteld om enkele tunneltjes aan te leggen in de Arkelsedijk. Op vragen of hiermee de waterveiligheid niet in het geding komt, volgde de uitleg dat het terrein aan de Lingeoever wordt opgehoogd tot vier meter boven NAP. Het huidige terrein ligt drie meter boven NAP. In de plannen wordt de dijk een landschappelijk monument genoemd, mede vanwege de hoge bomen aan de dijk. De suggestie dat door de sloop van bedrijfsopstallen vanuit de Lingewijk weer zicht komt op de Linge, werd door bewoners weggehoond, nadat duidelijk werd dat de plannen uitgaan van zes bouwlagen. Verder vroegen bewoners zich af of er wel zoveel vraag is naar appartementen in de stad. De stedenbouwkundige Richard Koek van Rijnboutt toonde in zijn presentatie een maquette van de opzet van de wijk.

Onderdeel van het plan Lingeoever is ook de bouw van een nieuwe Lingebrug tussen de Arkelsedijk en de Spijksedijk. De brug is zowel voor auto- als fietsverkeer tussen de Lingewijk en Gorinchem-Oost. Volgens planning moet nog dit jaar een schetsontwerp gereed zijn en moet de brug in 2023-2024 gebouwd worden. Het moet een brug worden met voldoende doorvaarthoogte voor de scheepvaart op de Linge. De brug kan straks niet open. Vanuit de bewoners kwamen verder diverse vragen over de verkeerssituatie na aanleg van de brug. Aan het einde van de informatieavond werd een digitale enquête aangekondigd, deze is ook af te halen bij gemeenschapshuis de Bogerd. Begin juli worden thema tafels gehouden en wordt gestart met inloopspreekuren. Bewoners kunnen zich ook in schrijven voor de nieuwsbrief.