Auto is gast in binnenstad

14 juni 2021 om 10:28

GORINCHEM Het afbouwen van de tweede parkeervergunningen voor huishoudens wordt met een half jaartje uitgesteld. Met uitzondering van de PvdA stemde de raad in met de motie van VVD, CDA, D66 en Fractie van Maaren.


In het nieuwe parkeerbeleid is opgenomen dat de parkeerdruk in de binnenstad moet worden teruggedrongen en bewoners en bezoekers meer aan de rand van de stad moeten parkeren. Groen Links raadslid Rutger van Breemen sprak zelfs van een kleine revolutie, nu de auto meer een gast wordt in de binnenstad. ,,Eindelijk verliest de auto zijn onomstreden positie in de binnenstad. Niet langer wordt beleid gemaakt met het dogma om met drie auto’s voor je huis te parkeren. Het stratenplan van de binnenstad is uit een tijd voor koetsjes”. De gemeente kiest nu voor parkeren aan de rand van de stad, zo wordt parkeergarage Kweeklust uitgebreid. Deze uitbreiding moet op 1 juli 2023 gereed zijn. De uitbreiding moet soelaas bieden aan bewoners die straks hun tweede vergunning niet meer kunnen verlengen.


De tweede vergunningen worden nu al niet meer uitgegeven, maar alleen nog verlengd tot 1 januari 2023. De intentie is om ook deze vergunning af te bouwen en toe te werken naar de situatie waarin parkeren in een parkeergarage goedkoper is dan parkeren op straat. Om het half jaar tussen stopzetting tweede parkeervergunning en uitbreiding Kweeklust te overbruggen, dienden de partijen een motie in. Wethouder Joost van der Geest had geen bezwaar tegen het half jaartje respijt voor de tweede vergunninghouders.