Afbeelding
Jos Huibers

Eénoog

14 juni 2021 om 15:18

Momenteel heb ik maar één oog. Het andere oog is na een plotse operatie vol gas gespoten, waar je niet doorheen kan kijken. Dat kan even duren, naar het schijnt. Gevolg is, dat ik geen dieptemeer zie. Ik schenk de wijn nu standaard naast het glas en grijp voortdurend mis, als ik iets wil pakken.

Scan de qr-code en lees direct de hele column van Jos Huibers.

ze lijken. Of leken natuurlijk, maar dan is het te laat.

En zo ook op de fiets. Nou is het voor mensen die gewoon zijn om niet veel verder te kijken dan hun korte neus lang is, wellicht niet zo'n bezwaar, één oog, maar voor een columnist, die zich verbeeldt in de diepte te zien, de andere kant te aanschouwen van het schijnbaar vanzelfsprekende, is het een hele handicap. Wat een arrogantie, zult u zeggen, maar ach, je moet wat beweren om de boze tongen los te maken en verontwaardiging te wekken.

Voordeel van deze, hopelijk tijdelijke, toestand is, dat ik mij gemakkelijker verplaats in kortzichtigheid. En wel met name in de actuele kortzichtigheid van de participatiepolitiek, de enquêtes, bijeenkomsten en inloopspreekuren, bedacht en beloofd, door goedwillende en goedgelovige politiek en, teneinde het volk tot de gewenste stem te verlokken. Steeds vaker werd in de afgelopen jaren, opgejaagd door populistische volksmenners, toegezegd vooraf aan elk besluit eerst het belanghebbend volk te horen. Hierbij was de kennelijke overtuiging, dat het betreffende volk, onder de juiste begeleiding en voorlichting tot een eendrachtige instemming zou komen. Hierbij echter was buiten het in de mens ingebakken opportunisme gerekend. Jazeker, boven elk algemeen belang, gaat stiekem het eigenbelang. Door de eeuwen heen dienen mensen slechts het algemeen belang, als het per slot het eigenbelang dient. Je zou kunnen zeggen, dat dat ons overlevingsinstinct is. Zou het eigenbelang minder zwaar gewogen hebben, dan waren wij mensen er al lang niet meer geweest.

En dat is nou de makke van de participatiebeloften: waar de politicus beoogt het algemeen belang te dienen, wordt de participant door het eigenbelang gedreven. De politicus stuit niet op instemming, maar op verdeeldheid en verzet, waardoor elk besluit eindeloos kan worden opgehouden en getraineerd.

Zo ook in Gorinchem. Komt het College uiteindelijk aardig op stoom, opent zich wijdbeens de door henzelf opgetuigde participatieval.

Verbindt Nederland zich op Europees niveau aan het vluchtelingenbeleid, beraadt Gorinchem zich in het algemeen belang op haar taak in deze - we zijn immers allen, zeker in de westerse wereld medeschuldig aan deze problematiek - stuit de vestiging van een AZC op het opportunistisch belang van enkele wijkgenoten, die de voorkeur geven aan bierdrinkende studenten in hun achtertuinen,

Verbindt Gorinchem zich aan de wereldwijde milieuvoornemens en doelen, waarbij, omwille vaneen leefbare wereld het gebruik van fossiele brandstoffen snel moet worden afgebouwd, stuit het voornemen, in het algemeen belang, langs de Merwede windturbines te bouwen op het opportunistisch verzet van aldaar gevestigde grootverbruikers en andere kortzichtige dromers, die de masten voor hun deur niet mooi vinden. Niet mooi, nota bene, alsof vliegtuigen mooi zijn. Krijgen we wereldwijd al decennialang veel meer kinderen dan de wereld aankan, bedenken we niet, dat die op enig moment ook in een huis willen wonen. Het tekort aan woningen is dus enorm, de huren en prijzen rijzen de pan uit. Ontwikkelt Gorinchem, in het algemeen belang, plannen een flink aantal gestapelde woningen te doen bouwen op de zogenoemde Lingeoever, stuiten ze op verzet van de Lingewijkers, die een en ander een verdieping te hoog vinden. Op een oever notabene, die al sinds mensenheugenis ontsierd wordt door wrakkige, oerlelijke loodsen van wat ooit de Vries Robbé was.

En dan hebben we het nog niet over de herinrichting van de Haarsekaden, de totstandkoming van een Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC). Goede initiatieven in het algemeen belang, Maar eerst moeten we langs eindeloze digitale enquêtes, inspraakbijeenkomsten, voorlichtingsavonden en inloopspreekuren om mooi verpakte opportunistische meningen uit te wisselen. En dan komen we er later weer op terug. Later.

Weet je, met één oog zie je ook geen diepte. Je ziet je neus en niet zo heel veel meer.

Jos Huibers
jos.huib@icloud.com

Afbeelding