Afbeelding
qr-code

Debat rond tiny houses Waaldijk

21 juni 2021 om 15:06

GORINCHEM Tiny houses zijn in opkomst in Nederland, en ook Gorinchem lijkt ze te verwelkomen. Zo ziet de gemeente geen bezwaren tegen een plan om tien tiny houses te plaatsen op landgoed De Fazant aan de Waaldijk 20 in Gorinchem (Dalem). Minstens één omwonende ziet echter wel degelijk bezwaren tegen de plannen zoals die nu voorliggen.


door Louis van Oort

Het gaat om een plan van Fred en Karlijn Klerk, die wonen op landgoed De Fazant in Dalem aan de Waaldijk 20, waar ze in 2016 naar eigen zeggen fruittelers zijn geworden. ,,Op ons landgoed staat de grootste hoogstamboomgaard in Nederland (8,5 hectare)”, vertelt Klerk tijdens de parallelsessie van de Gorinchemse gemeenteraad op donderdagavond. ,,Wij willen die grootste hoogstamboomgaard van Nederland nieuw leven inblazen. Dat vergt veel onderhoud. Om het te kunnen bekostigen en daarmee te behouden, hebben we ambitie om deze plek te gaan delen met mensen die ook van rust en natuur houden. Ook voor langere tijd (meer dan 4 maanden). Dat kan in de vorm van tiny houses, die goed inpasbaar zijn op het landgoed. Leven in tiny houses sluit goed aan bij ons biologisch bedrijf en filosofie, met zo klein mogelijke footprint. Het zijn duurzame, kleinschalige en verplaatsbare bouwwerken.”


GEEN BEDENKINGEN Het college van B en W is gevraagd voor de omgevingsvergunning een verklaring van geen bedenkingen te geven voor het plaatsen van deze 10 tiny houses voor de periode van 10 jaar. Het gaat om een planologische procedure omdat het een afwijking van het bestemmingsplan is. Het college moet die verklaring afgeven en deze kan geweigerd worden als er geen sprake zou zijn van goede ruimtelijke ordening. Het gaat in deze fase dus nog niet om de bouwvergunning voor de tiny house.

Namens de betrokken ambtenaren stelt Emese van der Weijden dat er in ieder geval sprake is van goede ruimtelijke ordening ,,vanwege de kleine oppervlakte van de huisjes en de goede inpasbaarheid in het gebied, omdat er veel bomen zijn en de tiny houses dus slecht zichtbaar zijn vanaf de weg”.


PREFABWONINGEN Omwonende Dirk Verschoor gaat hier echter niet in mee. Hij heeft een zienswijze ingediend die hij donderdag toelichtte: ,,Het blijkt helemaal niet om tiny houses te gaan, maar om tien stuks prefabwoningen in lintbebouwing met een oppervlakte van 50 m2, in plaats vande 28 m2 die tiny houses normaal gesproken hebben. En in plaats van 3,4 m hoogte hebben ze een nokhoogte van 6 meter en zijn ze twee verdiepingen hoog. Ze moeten ook op een dieplader worden aangevoerd om ter plaatse worden geassembleerd. Het gaat dus niet om zelfvoorzienende woningen op wielen. De aanvraag is dus misplaatst.”

Maar dan zijn we er volgens Verschoor nog niet.

a[Scan de qr-code en lees in een zeer uitgebreid verslag direct wat voor bezwaren Verschoor nog meer heeft, wat de politiek ervan vindt en welke antwoorden het ambtelijk apparaat en wethouder hebben.