Afbeelding
Sonja Bron

Afval

28 juni 2021 om 19:06 Column Wat staat daar nou?

Van de week liep ik met mijn zakje restafval richting de ondergrondse container aan de Abraham Kemplaan in Gorinchem. Ik zag het eigenlijk al van een flinke afstand: voor mijn bescheiden zakje zou geen plaats zijn in de container gezien de hoeveelheid afval die er al naast was gezet. Desondanks, ik ben een positief ingesteld mens, liep ik verder richting de container. Ik hoopte vurig dat ik de klep van de container op miraculeuze wijze toch kon openen en mijn vuilniszak zou kunnen storten. Helaas! Met zak en al keerde ik weer om, om vervolgens mijn afval in de ondergrondse container aan de Lange Slagenstraat te deponeren.

Afval dat naast de (ondergrondse) container wordt gedumpt of containers die zo vol zijn gepropt dat er niks meer bij kan; het is een grote ergernis die alle wijken in Gorinchem met elkaar delen. Niet zo gek dat gemeente en Waardlanden met man en macht werken aan een oplossing voor het probleem. En die oplossing lijkt er nu te komen in de vorm van een pasjessysteem.

Maar is het invoeren van een pasjessysteem ook daadwerkelijk de oplossing? Volgens een enquête onder inwoners die in maart van dit jaar werd gehouden was 58% van de ondervraagden het ‘eens’ of ‘sterk eens’ met de invoering van een pasjessysteem. Best logisch dus dat deze maatregel uiteindelijk wordt doorgevoerd. Het lijkt allemaal redelijk democratisch besloten. Hoe anders is de mening van de facebookende Gorcumer. Bij alle artikelen over de Gorcumse afvalberg zijn de positieve reacties op het pasjessysteem op één hand te tellen.

Angelo van Voorde reageert resoluut: ,,Gaat een hele grote flop worden.” En ook Dre Sterk ziet het absoluut niet zitten: ,,Dit hebben we eens gehad. Toen gemiddeld 2 dagen per week storing en alsnog vuilniszakken naast de container.” En Jesse de Goeij reflecteert heel eerlijk zijn afvaldump-gedrag. ,,Nou, als ik op weg naar mijn werk de vuilniszak wegbreng en het pasje werkt op dat moment niet, dan ga ik sowieso niet terug naar huis ermee, gegarandeerd gooi ik ‘m naast de bak neer en ik denk velen met mij. Zo ging dat de eerste keer ook mis. Bovendien veel of weinig afval, als de bak vol zit dan zit de bak vol. Dus zet je je zak ernaast. Camera’s of geen camera’s.”

Uit de vele reacties op Facebook maak ik op dat de meeste mensen echt wel hun afval het allerliefste gewoon ín de container kieperen. Niemand woont graag in een wijk waar het afval letterlijk op straat ligt. Maar met de invoering van een pasjessysteem alleen, kom je er niet. Meer toezicht, camera’s, de vervuiler laten betalen; het is vooral een combinatie van allerhande maatregelen die op Facebook wordt geopperd als oplossing.

En, het is weliswaar even zoeken, ook op Facebook zijn er mensen die echt wel begrijpen dat de gemeente ergens moet beginnen en de invoering van het pasjessysteem een mooie eerste stap vinden. Yvette Nooitrust -Vlietstra bijvoorbeeld. Zij schrijft: ,,Prima! Wellicht kunnen we dan ook ons afval weer gewoon kwijt. Nu worden onze containers de hele dag door volgestopt door bewoners uit Vuren.”

Mirjam de Swart