Willeke Donkersloot (l) met mevrouw Sterk op een terrasje in Gorinchem
Willeke Donkersloot (l) met mevrouw Sterk op een terrasje in Gorinchem Bas t Hoen
Mensen maken de stad

Willeke Donkersloot is vervangende mantelzorger: ‘Iemand gezelschap houden doet zoveel plezier’

29 juni 2021 om 11:25 Mensen Mensen maken de stad

GORINCHEM Olifanten en berggorilla’s… een fascinatie voor de Afrikaanse wildernis is niet direct wat je verwacht achter de voordeur van een moderne woning met een appeltjesgroene keuken. Maar bewoonster Willeke Donkersloot heeft zojuist gezegd dat het paard voor haar dan wel op nummer één staat, maar dat de olifant haar lievelingsdier is. ,,Ik vind het zo fascinerend hoe ze functioneren in de kudde.” Het bezoeken van berggorilla-gebied staat nog op haar verlanglijstje. Het is meteen duidelijk: Willeke is een kleurrijk mens in een kleurrijk huis.

door Levien Vermeer

Ze lacht: ,,Alleen de plafonds zijn wit, verder heeft alles een kleurtje. De overige inrichting is daarom bewust rustig gehouden.” In het verleden heeft ze veel gereisd in Zuid-Afrika. ,,Ik ging op paardrij- en alle andere denkbare safari’s.” Ze deed er ook vrijwilligerswerk voor een onderzoeksproject. ,,We observeerden het gedrag van een groep olifanten en leeuwen en verwerkten de data daarvan, bijvoorbeeld hoe ze zich verplaatsten, want ze zijn altijd op zoek naar water en voedsel.”

Meer voor de maatschappij betekenen

Willeke deed eerst de agrarische school. ,,Ik wilde iets met dieren gaan doen, maar het liep anders.” Toen is ze een Hbo-opleiding bedrijfsadministratie gaan volgen. ,,Ook al heb ik altijd geroepen ‘ik ga nooit op kantoor zitten’ werk ik toch met plezier als financieel controller bij een handelsonderneming”, vertelt ze. ,,Ik heb een vrij zakelijk beroep en ik dacht er al langer over na hoe ik meer kan betekenen voor de maatschappij. Toen zag ik de vacature van het Vrijwilligerssteunpunt voor vervangende mantelzorg. Ik heb er meteen op gereageerd.” Ze werd door Plonia Boer van Klussendienst Gorinchem benaderd. ,,Na een uitgebreid kennismakingsgesprek ging het snel. Ik heb een verklaring omtrent gedrag (VOG) aangevraagd en werd in contact gebracht met mevrouw Sterk, omdat haar dochter gezelschap voor haar had aangevraagd.” Mevrouw Sterk (78) heeft de ziekte van Lyme en is daardoor rolstoelafhankelijk geworden. Ze heeft een appartement in woonzorgcentrum de Bannehof. Willeke legt uit: ,,De ziekte werkt belemmerend, waardoor ze zelf niet veel meer kan, en daar heeft ze grote moeite mee. Dus dan is het fijn als er ontspanning en afleiding geboden kan worden.”

Ongecompliceerd contact

De familie komt regelmatig op bezoek en stemt die momenten onderling af. Ook de kleinkinderen doen mee, vertelt Willeke. Ze vervolgt: ,,Maar dan blijven er nog genoeg periodes over dat mevrouw op zichzelf is aangewezen. Ze leest, puzzelt, breit en kijkt tv, maar toch, het is wat als je alleen bent en van anderen afhankelijk.” Mevrouw houdt niet zo van georganiseerde groepsactiviteiten, daarom kijkt ze extra uit naar de bezoekjes van Willeke. ,,Met mij is het contact ongecompliceerd. En ik vind het gewoon heel leuk elke week een moment vrij te maken.” 

In de herfst en de winter doen we een spelletje of kijken samen tv. En in de lente en de zomer gaan we naar buiten

Een vervangende mantelzorger gaat niet mee naar dokter- of ziekenhuisafspraken. ,,Mijn inbreng is bedoeld voor kortdurende ontlasting van de mantelzorger, en ligt uitsluitend op het vlak van ontspanning, ik voer geen zorgtaken uit.” Willeke hoeft mevrouw dus ook niet in de rolstoel te helpen. ,,Dat doet het personeel van de Bannehof. Als ze weten wanneer ik kom zit mevrouw al klaar, dat is erg prettig. Dat wordt gecoördineerd door de zorgregisseur van de Bannehof.” 

Afhankelijk van het weer, kiezen ze een bezigheid. ,,In de herfst en de winter doen we een spelletje of kijken samen tv. En in de lente en de zomer gaan we naar buiten, een paar boodschapjes doen of op een terrasje zitten, dat kan nu gelukkig weer. Dat vinden we allebei gezellig. Iemand gezelschap houden is zo simpel, maar je doet er zoveel plezier mee.”

Goede klik met elkaar

Willeke doet dit vrijwilligerswerk nu drie maanden, maar heeft de andere vervangende mantelzorgers nog niet ontmoet. ,,Alles is anders dan normaal in deze tijd. Maar ik kan op Plonia terugvallen en ik heb goed contact met de dochter van mevrouw Sterk. Voordat ik bij haar moeder langs ga app ik altijd even, en dan hoor ik meteen of het al dan niet uitkomt.” Ze heeft een goede klik met mevrouw Sterk, maar wat als dat niet zo is? ,,Dan kun je dat aangeven en wordt je aan iemand anders gekoppeld” zegt Willeke en ze vervolgt: ,,Je doet het voor de ander, maar het is wel zo plezierig als je het allebei leuk hebt.” In principe is het bieden van vervangende mantelzorg voor onbepaalde tijd, zolang de vrijwilliger daar ruimte voor heeft en het met zijn of haar eigen bezigheden kan combineren. Naast haar baan en het vrijwilligerswerk is Willeke graag in de tuin bezig of gaat ze fietsen in de omgeving. Ze zegt: ,,Ik woon heerlijk in Gorinchem en ik houd van live muziek-evenementen, zoals het Vestingjazz Festival. Onze vakantieplannen staan nog even in de koelkast. We wachten af tot augustus om te zien of vliegen naar een tropische bestemming haalbaar is.” En anders kan ze altijd nog relaxed genieten van de prachtige omgeving rond Gorinchem.

Enthousiast geworden?

Bent u enthousiast geworden door het verhaal van Willeke en denkt u: ‘dat is ook iets voor mij’? Dan bent u van harte welkom, want er zijn veel meer mantelzorgers die een adempauze kunnen gebruiken, doordat u als vrijwilliger hem of haar tijdelijk ontlast. U kunt contact opnemen met Klussendienst Gorinchem via info@klussendienstgorinchem.nl / 0183-78 10 00.

Bent u mantelzorger?

Bent u mantelzorger of wilt u zich aanmelden als mantelzorger? Neem dan contact op met het mantelzorgsteunpunt van Gemeente Gorinchem via 0183- 65 95 40 of door een mail te sturen naar mantelzorg@gorinchem.nl

Meer lezen over mantelzorgondersteuning? Ga naar: www.gorinchem.nl/mantelzorg en https://samengorinchem.nl/pagina/mantelzorgsteunpunt.