,,Je bent nooit te oud om te leren en zeker nooit te oud om anderen te helpen."
,,Je bent nooit te oud om te leren en zeker nooit te oud om anderen te helpen." MEEVivenz

Na lockdown tijd voor ontmoeting!

28 juni 2021 om 15:09

GORINCHEM In de tijd van Covid-19 is het belang van sociale contacten nog duidelijker geworden. Nu de harde lockdown echt achter ons ligt, mogen we elkaar weer gaan ontmoeten. Zorgeloos afspreken met kennissen, vrienden en familie. Wie een klein netwerk heeft kan zich sneller alleen of buitengesloten voelen. Daarom besloot stichting MEEVivenz samen te werken met de gemeente Gorinchem en Zonmw in een nieuw project: Netwerkversterking voor Senioren 65+.

Eenzaamheid onder ouderen is landelijk een groot probleem. Onder Gorcumse 65-plussers voelt bijna de helft zich wel eens alleen en dat is meer dan gemiddeld in Nederland. Voor aanspraak, gezelligheid, iets leuks doen of hulp zijn we aangewezen op de mensen om ons heen. Veel ouderen hebben goed contact met hun kinderen en familieleden, maar kunnen of willen niet altijd bij hen aankloppen. ,,Mijn kinderen hebben hun eigen drukke leven”, wordt vaak gezegd. Ze zouden graag andere ouderen ontmoeten met dezelfde interesses, maar vinden het nog best lastig om die te vinden. Dat is waar de vrijwillige netwerkcoaches te hulp schieten.

Wat doet een netwerkcoach?
Sureyya Cardak is projectleider van het project Netwerkversterking voor Senioren 65+ en medewerker bij Sociaal Team Gorinchem. Zij leidt nieuwe vrijwilligers op tot echte netwerkcoach en begeleidt hen in hun rol. Ze vertelt: ,,Zo zijn er regelmatig cursussen die de netwerkcoaches kunnen volgen. De laatste cursus ging over het horen wat de ander zegt en deze werd ontzettend goed ontvangen. We werden ons bewust van hoe oprecht iemand luistert en begrijpt wat er gezegd wordt.”

Als een oudere zich aanmeldt voor Netwerkversterking brengt Sureyya het eerste kennismakingsbezoek. Daarna koppelt zij hen aan één van de netwerkcoaches. Deze coaches zijn een soort buddy’s. Zij kunnen écht luisteren naar wat de oudere belangrijk vindt en hierbij aansluiten. Samen met de oudere brengen zij het bestaande netwerk in kaart, onderzoeken ze welke wensen en behoeften de oudere heeft, welke mogelijkheden er zijn en wat bij de oudere past. Dat kan variëren van samen verkennen welke activiteiten mogelijk zijn in de buurt, tot samen een rondje wandelen zodat de oudere weer eens buiten komt, tot het aanmelden bij een bridgeclub. Door oprecht te luisteren kan de coach de oudere begeleiden naar wat deze nu mist. Zodra dat doel is bereikt stopt het werk van de vrijwilliger.

Sinds de start van het project zijn er al een aantal koppelingen geweest tussen oudere en netwerkcoach. En wat blijkt? Niet alleen voor de 65-plusser is het een groot succes, ook de vrijwilligers blijken te genieten van het contact met anderen. Zij vinden het erg waardevol om de senioren te helpen om hun netwerk uit te breiden. ,,Het sleutelwoord is echt luisteren”, vertelt één van de vrijwilligers. ,,Door het gesprek aan te gaan en echt te luisteren naar de oudere kom je erachter wat er mist. Vaak is dit voor de oudere zelf ook heel verhelderend!” Wil je zelf ook vrijwilliger worden? Meer informatie vind je op de website van Sociaal Team Gorinchem: sociaalteamgorinchem.nl of bel met het servicebureau via 088 - 892 89 61. Ook wie op zoek is naar een netwerkcoach kan bellen met het servicebureau.