Marc van Laere en zijn dochter Aster
Marc van Laere en zijn dochter Aster Jos Huibers

'Van kindsbeen af was ik organisator'

28 juni 2021 om 13:54

Jos Huibers in gesprek met Marc van Laere (en Aster)

GORINCHEM Ik zal nooit vergeten hoe ik ooit, 18 jaar geleden, kennismaakte met Marc. Ter gelegenheid van de verjaardag van zijn dochter Aster had hij een verjaardagsavontuur bedacht en georganiseerd.

Twee vriendinnen, waaronder mijn dochter Mara, mochten mee en zo ook hun vaders. We kregen vooraf een geheimzinnig lijstje, waarop vermeld, wat we mee moesten nemen, een tandenborstel, een slaapzak en een muggenstift, voor de rest zorgde Marc. Nietsvermoedend stapten we met de dochters in een boot, waaraan een tweede boot bungelde, die volgeladen was met spullen en kisten. We voeren over de onstuimig lijkende Merwede naar de Biesbosch waar we twee dagen in tent en griendwerkershut op de Moordplaat bivakkeerden en waar we te midden van de muggen ongekende verjaardagsavonturen beleefden. We genoten volop, maar het meest van al genoot Marc zelf, Marc van Laere, de evenementenman. ,,Ik heb het altijd heerlijk gevonden om iets leuks, iets onverwachts te organiseren voor anderen, een totale beleving te bieden. Of het nou een high-end-evenement is of een klein, avontuurlijk personeelsfeestje. Of de verjaardag van mijn dochter. Ik vind het allemaal even leuk. Ik word er blij van”, zegt hij nu.

Ik ben benieuwd hoe het Marc nu vergaat in tijden van corona, waarin de evenementenbranche noodgedwongen is stilgevallen. Ik tref hem, samen met de inmiddels 25-jarige dochter Aster in de fraaie tuin, onder een natuurlijk prieel aan de Arkelse Onderweg. ,,Ik was net partner geworden in het bedrijf”, verzucht Aster, ,,in februari 2019. We hadden fantastische plannen en een volle agenda. En toen kwam de lockdown. Het een na het andere evenement moest worden afgezegd. We waren opeens heel druk met uitstellen, afbellen, verplaatsen en afstellen.”

,,Ik ben een Brabander, geboren en getogen in Oosterhout en opgegroeid, als één van drie kinderen in een warm, katholiek en creatief gezin”, vertelt Marc. ,,Van kindsbeen af was ik een organisator. Op jonge leeftijd organiseerde ik circusvoorstellingen tussen de schuifdeuren met de honden. Bij feestjes op school of de hockeyclub stond ik vooraan en met Carnaval liep ik voorop in de optocht. Het zat er gewoon al vroeg in, zou je kunnen zeggen, lang voordat het vak en de evenementenbranche bestonden.

Omdat er geen opleiding bestond tot event-organisator, wist ik niet zo goed wat ik wilde na de havo. Op voorspraak van moeder en haar vader, die burgemeester was, ging ik werken bij de gemeente Raamsdonkveer, het tegenwoordige Geertruidenberg. Als ambtenaar. Dat heb ik vijf jaar gedaan, maar met weinig plezier. Ik was het te vaak niet eens met de wethouders. Ik ben er weggegaan, was een tijdje manager van een paar bandjes, tot ik een nieuw vak bedacht. Ik benoemde mezelf tot winkelpromotor. Ik stapte op winkeliersverenigingen af en beloofde hen een onvergetelijke braderie te organiseren. Ik zorgde voor de kramen, de promotie en wierf de marktkooplui. Zelf voegde ik een lucratieve schietkraam toe. "

[Hoe het verder ging en gaat met marc en Aster kun je lezen in het zeer uitgebreide Premium-verhaal. Scan de qr-code en lees het direct!


Ik voegde de schiettent of de rekenpony toe

GRABBOLOOG ,,Even later ontwikkelde ik mij tot ‘grabboloog’. Ik vulde twee zwembadjes met pakjes, waarin kinderen voor een respectievelijk twee gulden mochten grabbelen. Daar zat dan best een aardige winstmarge op. Of we traden op met een pony die kon rekenen. We leenden een pony, waaraan mensen dan een rekensommetje konden voorleggen. De pony hinnikte dan het goede antwoord. Zolang je een suikerklontje voorhield bleef het beest hinniken natuurlijk. Ook organiseerden we des zomers een camping-braderietoer door heel Nederland. Ik zette dan twintig kramen neer, waarvoor kooplui graag 70 gulden betaalden en ik voegde de schiettent of de rekenpony toe. Mensen vonden het mooi, campings zagen ons graag komen en het verdiende leuk.”

BOOMING BUSINESS Na zo’n zomer kwam ik via het uitzendbureau terecht bij de Arjan van Dijk-groep. Arjan van Dijk was een pionier in de gestaag opkomende evenementenbranche, zo rond 1990. Ik was toen 27 jaar. Ik had er drie collega’s, waaronder Roy Grünewald. Ik werd aangenomen als creatief manager en beheerde een artiestenstal van zo’n twee a driehonderd man. In korte tijd werd het echt booming bussiness. We organiseerden van alles door het hele land. Van 1000-en-1-nacht-feesten, tot allerhande spektakels en evenementen.

De Arjan van Dijk-groep nam in die tijd ook het beheer van De Nieuwe Doelen over. We organiseerden busreizen vanaf de Nieuwe Doelen naar musicalvoorstellingen in Scheveningen. Het werd in korte tijd heel groot. Mensen kregen gaandeweg meer vrije tijd, kregen meer te besteden en bovenal nam de mobiliteit toe. Het was hard werken, wel 80 of 90 uur per week, vaak sliepen we op locatie op de plek waar het evenement plaatsvond. Je was bijna permanent aan het werk. Het was geen leven waarbij een stabiele relatie of een gezin paste. Dat begon me gaandeweg op te breken. Toen ik mijn vrouw, Desiree leerde kennen, stond ik dus voor een keuze: of het werk voortzetten of de relatie. Ik koos voor de relatie en besloot tot een sabbatical.”

NIEUWE DOELEN ,,Toen belde Roy Grünewald, inmiddels directeur van de Nieuwe Doelen. Of ik wilde komen werken om vanuit de Nieuwe Doelen evenementen te bedenken en te organiseren in het gebouw en op locaties in het land. Dat was het begin van Targett Entertainment. Dat was voor mij een mooie kans, ik kon mijn talenten benutten en toch een meer regulier leven leiden. We deden al snel spectaculaire dingen, ik herinner me een lasershow bij de opening van de Lingebrug en de organisatie van het eerste Lingehavenfestival, dat helaas, vanwege slecht weer geen doorgang vond. Maar we hadden het wel bedacht.

Het was voor mij boeiend en leerzaam om te werken vanuit een theateromgeving. De kunst was om het theater naar het commerciële circuit te brengen. Theatermensen zijn zelf doorgaans niet zakelijk of commercieel. Dat kun je toevoegen. Je brengt de theaterbeleving naar buiten. Zelf ben ik geen artiest, ik hoef niet zelf op de voorgrond te staan. Ik vind het mooi om een theaterbeleving te organiseren, een totale beleving te bieden, door verschillende aspecten passend te combineren, behapbaar te maken in de totale context. Je ging bijvoorbeeld met artiesten rond de tafel zitten om hun theaterprogramma van 45 minuten tot 6 minuten terug te brengen, zó dat het in een totaalprogramma paste. Voor de artiest vaak heel moeilijk, maar ik bleek daar een goede neus voor te hebben.”

MARC VAN LAERE PRODUCTIES ,,Het succes van Targett was voor mij uiteindelijk aanleiding om voor mezelf te beginnen. De revenuen stroomden binnen, zonder dat ik er zelf financieel wijzer van werd. In 2000 startte ik mijn eigen bedrijf: Marc van Laere Producties. In de woonkamer van de Gorcumse woning, die wij inmiddels gekocht hadden. Als er klanten kwamen, moesten de drie kinderen en de honden even de kamer uit.”

,,Gelukkig hadden we een speelkamer in het grote huis, waar we dan naartoe konden”, voegt Aster toe.

,,Ons handelsmerk werd het ontwikkelen van concepten voor grote en kleine gelegenheden, het bieden van totaalbelevingen. We organiseerden de techniek, het decor, de styling, de acts, de artiesten, maar ook de horeca en de uitnodigingstrajecten. Daarnaast gingen we steeds op zoek naar iets bijzonders, iets unieks, het mocht anders en verrassend zijn. Het kon een personeelsfeestje zijn, een productpresentatie, een congres of een vette show, steeds binnen de bedrijfsmarkt. En het werkte, we werden veelvuldig gevraagd en het bedrijf groeide snel. We werden ook steeds vaker gevraagd voor grote shows, de ‘Toppers in Concert’ bijvoorbeeld. We werkten veel met een groeiende groep van bevlogen artiesten en acrobaten en kunstenaars, die prachtige acts bedachten. We ontwikkelden een show met acrobaten die, met behulp van stalen kabels en lieren verticaal tegen de gevel of de muur van een gebouw dansten. Met een mooie lichtshow en een combinatie van acrobatiek, techniek en videomapping.”

40.000 MAN ,,Er kwamen aanvragen uit de hele wereld”, vult Aster aan, “We hadden daar niet naar gezocht hoor. We hadden alleen een filmpje van de show op YouTube gezet en toen kregen we telefoontjes uit Azië, uit Thailand, China, uit Egypte. Of we daar een soortgelijke show wilden maken. We gingen zelfs naar Turkmenistan waar, speciaal voor deze show een hoge muur werd gemetseld in een stadion met 40.000 man. We werkten dan samen met lokale mensen, maar moesten ook veel materiaal meenemen. En technici en de acrobaten natuurlijk. Erg duurzaam werkten we niet, met al die vlieguren. We bleven ook in Nederland werken, hoor, voor grote en kleine bedrijven en instellingen. In 2018 werden we beloond met een Gouden Giraf – het ‘Gouden Kalf’ van de event-branche - voor het beste evenement van Nederland.

Het werkte ook een beetje tegen ons. Mensen gingen denken, dat we alleen maar grote, high-end peperdure dingen deden tot in verre buitenlanden. ‘Is dit niet te klein voor jullie’, vroegen ze dan. Maar niets is minder waar. Kleine lokale evenementen deden en doen we met minstens zoveel plezier. Het is zeker zo leuk om iets bijzonders en verrassends te doen voor een klein personeelsfeest of een uitstapje met het bedrijf. Ook en vooral in de komende tijd. Na al het thuiswerken en de onpersoonlijke Zoom-vergaderingen en gesprekken in de lange, bijna-voorbije corona-maanden, is het toch fantastisch om elkaar weer eens echt te ontmoeten en met elkaar iets leuks te beleven. Wij staan te trappelen om lokaal aan de slag te gaan.”

HYBRIDE WERKEN ,,We hebben het best moeilijk gehad in de corona-tijd”, vervolgt Aster, “In een klap viel alles weg. We hebben tegen elkaar gezegd: we willen blijven ontwikkelen. En we willen meer lokaal gaan werken. We hebben wel wat dingen gedaan, zoals de introductie van een nieuwe merknaam van een internationaal bedrijf. We hebben heel hybride gewerkt, met een combinatie van live-momenten in verschillende Europese steden en digitale dingen. We zijn overtuigd dat dat blijft, hybride werken, een combinatie van live en online. Dat hebben we geleerd en dat biedt nieuwe kansen en mogelijkheden in de komende tijd.”

,,Bij de vorige financiële crisis”, vervolgt Marc, ,,in 2013, stortte de evenementenbranche ook in. Er was in Nederland geen geld meer te verdienen. De branche is een graadmeter voor de economie. Als het even minder gaat, zijn het de evenementen, die als eerste geschrapt worden. Daarom zijn wij meer in het buitenland gaan doen. Nu verwachten wij dat het andersom zal zijn. De tijden zijn veranderd, duurzaamheid is een belangrijk thema geworden. Je kan en moet geen acrobaten meer naar China vliegen als het ook lokaal kan. Waarom zou je naar Groningen gaan, als je ook lokaal kunt werken. De trend is: dichter bij huis, lokaal en klein, Quality-time met elkaar na een lange tijd waarin we elkaars gezelschap gemist hebben. Ontmoeting, elkaar opnieuw leren kennen, plezier. We merken dat men in de regio zit te springen om nieuwe ideeën. En daar zijn wij goed in.”

MEER AVONTUUR EN UITDAGING En Aster is blij dat ze erbij is. ,,Na het gymnasium heb ik de Team Academie gedaan. Je leert er ondernemen in teamverband. Ik had gedacht ondernemer te worden in de horeca. Heb een paar jaar een restaurant gerund in Utrecht, dat pas echt goed ging draaien toen het ontdekt werd als locatie voor bruiloften en partijen. Mooi hoor, maar wel elke dag een beetje hetzelfde. Ik bemerkte, dat ik toch wat meer avontuur en uitdaging wilde. Na wikken en wegen ben ik partner geworden in het bedrijf van Marc. Ik heb er zoveel zin in. Hij met zijn ervaring en een gigantisch netwerk en ik met frisse ideeën en heel veel enthousiasme. We zijn er helemaal klaar voor.”

Kortom, het gaat goed met Marc. En met Aster. Zo concludeer ik na deze leuke ontmoeting in het prieel. En mocht u een evenement willen, groot of klein, Marc van Laere producties grossiert in concepten en goede ideeën.

Jos Huibers

Afbeelding