Afbeelding
Waardlanden

Raad akkoord met afvalplan

28 juni 2021 om 12:55

GORINCHEM Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 juni is besloten dat het nieuwe afval- en grondstoffenbeleidsplan van de gemeente Gorinchem wordt uitgevoerd. Met verschillende maatregelen, die in drie stappen worden genomen, wil het college van B en W de hoeveelheid restafval verminderen naar maximaal 100 kilogram per inwoner in 2025. Het omstreden pasjessysteem wordt dus ingevoerd in Gorinchem.


door Marnix van Oort

Tijdens de parallelsessie op 17 juni hadden de meeste raadsleden al hun positie ingenomen in het debat en weinigen weken daarvan af tijdens de raadsvergadering van 24 juni. Er werden echter nog wel drie moties ingevoerd, met wisselend succes. Zo was er een motie van raadslid Ilhan Tekir (D66) met het verzoek een bindend referendum te houden onder de bevolking over het pasjessysteem. ,,Een algehele volksraadpleging geeft een sterkere basis voor zo’n belangrijk besluit”, aldus Tekir. Een meerderheid was het echter niet met hem eens. Dat referendum komt er dus niet. Ook Niels van Santen (VVD) kwam met een motie, genaamd ‘Eerst meten is weten'. Strekking: eerst moet je goed weten wat de effecten zijn van stap 2 (invoeren pasjessysteem) voordat je je stap 3 kunt uitvoeren. Daarom moet stap 3 worden uitgesteld tot 2025. Ook deze motie werd door een meerderheid weggestemd. Ten slotte was er nog de motie van Björn Bahlmann (Stadsbelang), Jack Oostrum (PvdA) en Everdien Hamann (Gorcum Actief) waarin het ‘adopteren' van een vuilcontainer wordt geopperd en of onderzocht kan worden of er draagvlak voor is. ,,Als dit draagvlak er is dan moet er ruimte worden geboden voor een pilot.” Deze motie werd door iedereen gesteund behalve de SP-fractie.

De uiteindelijke stemming voor de implementatie van het pasjessysteem resulteerde in 14 stemmen voor en 10 stemmen tegen. Vóór stemden CDA, Cu-SGP, Democraten Gorinchem, PvdA en Stadsbelang Gorinchem. Tegen waren: GroenLinks, fractie Van Maaren, SP, VVD, D66 en Gorcum Actief.