Klaar voor de WBTR?

28 juni 2021 om 13:34

GORINCHEM Per 1 juli wordt een wet doorgevoerd die nogal wat gevolgen kan hebben voor verenigingen en stichtingen: de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). De wet is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren, maar zijn zij er wel klaar voor? Het Gorinchemse Unitas lijkt de zaken op tijd op orde te hebben. Bovendien biedt Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem hulp.


door Louis van Oort


In de WBTR zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als ‘een greep uit de kas’ en ‘vriendjespolitiek’ vaker voor te komen dan velen denken. leggen. In de nieuwe wet staat onder meer de dat bevoegdheden van bestuursleden in statuten terug te vinden moeten zijn. Ook is de aansprakelijkheid aangescherpt. Het bestuur is bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk bij een faillissement of financieel tekort. Daarbij moet dan wel onbehoorlijk bestuur zijn vastgesteld. Ook zijn er nieuwe regels om belangenverstrengeling te voorkomen.

UNITAS Werk aan de winkel dus voor al die stichtingen en verengingen. Het Gorinchemse Unitas blijkt er al een tijdje mee bezig te zijn. Het toeval wil zelfs dat dit specifieke onderwerp aan de orde kwam tijdens de algemene ledenvergadering van maandag 28 juni. ,Al enige maanden zijn we met een commissie bezig geweest om samen met de juridische afdeling van de KNVB onze statuten te actualiseren naar deze tijd. De oude waren van 1994”, vertelt Marcel ter Wal, secretaris van GVV Unitas. ,, Het concept ligt er. Tijdens de vergadering van maandag wordt het besproken. Na goedkeuring van de leden kunnen we naar de notaris.”

Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem onderkent dat de nieuwe wet dusdanig specifiek en specialistisch is dat verenigingen en stichtingen wel wat hulp kunnen gebruiken om alles op orde te krijgen. Daarom kan men zich aanmelden voor het webinar WBTR (via https://samengorinchem.nl/) van donderdag 2 september 2021 (aanvang: 16.00 uur). Daarin horen de deelnemers meer over de nieuwe wet en het 10-stappenplan WBTR waarmee men in circa drie uur alle onderdelen van de nieuwe wet WBTR kan implementeren.

10-STAPPENPLAN Om het verenigingen en stichtingen gemakkelijk te maken om aan de wet te voldoen, is een aantal verenigingen een samenwerkingsverband aangegaan. Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem heeft zich als partner aangesloten bij dat collectief zodat Gorcumse verenigingen en stichtingen ook gebruik kunnen maken van dat voorwerk en een korting van 50% kunnen krijgen op het 10-stappenplan. Wie geen webinar nodig heeft en zich meteen wil aanmelden voor het 10-stappenplan WBTR kan dat doen via Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem - WBTR-programma.

[Voor een uitgebreider verhaal met links: destadgorinchem.nl