De ambitie bepaalt het aantal trainingen, zowel gezamenlijk als individueel met schema.
De ambitie bepaalt het aantal trainingen, zowel gezamenlijk als individueel met schema. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
kom bij de club

RC Jan van Arckel: een heel actieve club

6 juli 2021 om 16:04 Wielrennen

ARKEL Staat de televisie deze weken altijd aan op de tour en ben je zelf ook niet vies van een rondje op de trappers? Dan is rennersclub Jan van Arckel misschien wel iets voor jou. Met trainingen voor professionele of recreatieve wegwielrenners, mountainbikers en een tourclub is er voor iedere fietsliefhebber wat wils.

door Suzanne Heikoop

Rennersclub Jan van Arckel is sinds 1 oktober 1954 een vereniging voor de wielersport in de Alblasserwaard en de daaromheen liggende regio. De club heeft bijna 400 leden in leeftijden variërend van 7 tot in de 70. De meeste leden beginnen bij de jeugd en worden dan verwelkomd door jeugdcoördinator Annet Bassa-Mesker. ,,Geïnteresseerden kunnen bij de wegrenners eerst drie keer proefrijden op leenfietsen van onze vereniging. Plezier staat voorop; de kinderen leren spelenderwijs om te gaan met de fiets. Stuurtechniek, bochttechniek en rijden op ons parcours zijn daar allemaal onderdeel van.” 

DE TOUR Als wegwielrenners na de jeugd doorstromen, kunnen ze kiezen hoe intensief ze willen trainen. Marieke van Wijngaarden vertelt: ,,Sommige leden willen gewoon recreatief blijven fietsen, anderen hebben als droom om als professioneel renner misschien wel mee te doen aan de Tour. De ambitie bepaalt het aantal trainingen, zowel gezamenlijk als individueel met schema. Voor de echte fanatiekelingen is er de mogelijkheid om vanaf 15 jaar deel te nemen aan een opleidingstraject. De eerste twee jaar worden ze begeleid met trainingsschema’s, tests en kracht- en coördinatietraining voor het hele lichaam. Ze leren ook om te sporten als team. Na twee jaar kan het nog professioneler met behulp van de wielerschool en bewegingswetenschappers. De ouders en club betalen hier een deel aan mee, maar het grootste gedeelte komt van onze sponsors, waaronder Plieger Wielersport, Rabobank Lek en Merwede, Toyota Schouten, Wallaard, Van der Brugge Makelaardij, Cladding Partners B.V. en de club van honderd. Voor de jongens, maar ook voor de meiden zijn deze giften een enorme stimulans. Als club willen we faciliteren dat onze leden kunnen groeien in de sportambitie. Daar worden ook wedstrijden voor georganiseerd, zoals het NK mountainbike, NK jeugdwielrennen, wintercompetities, tijdritten en tours in de polder.” 

DAMES Ook de dames zijn in de vereniging goed vertegenwoordigd. Annet: ,,Bij de junioren en de jeugd doen ze niet onder voor de mannen en ook de damesploeg gooit hoge ogen bij wedstrijden. Er stromen regelmatig rensters door naar UCI-teams. Dit kunnen we allemaal voor elkaar krijgen door de vele vrijwilligers die actief betrokken zijn.” Zelf zijn de coördinatoren er via hun kinderen ingerold. ,,Onze zoons werden lid en mijn man werd trainer, Mariekes man is ploegleider. Zo zijn veel ouders in vrijwillige functies gerold. De dochter van hoofdtrainer Jan Korevaar is zelfs professioneel wielrenner. Jan gaat binnenkort helaas met pensioen, dus er wordt gezocht naar een nieuwe hoofdtrainer.” 

WINTERCOMPETITIE In de winter liggen de meeste normale trainingen stil. Marieke vertelt: ,,Dan zijn er veldrittrainingen, de cyclocross heeft dan het wedstrijdseizoen. Ook wordt er in de wintermaanden door de club en door vrijwilligers van verschillende dorpen in de Alblasserwaard een wintercompetitie georganiseerd. We hopen dat er in oktober van dit jaar in De Biesbosch een tijdrit plaats kan vinden. Zo blijven onze leden het hele jaar door in beweging.” 

Wil je een rondje meefietsen met Rennersclub Jan van Arckel? Neem contact op!

Voor het aanmelden en informatie van jeugd 7 tot en met 14 jaar kan er contact opgenomen worden met jeugdcoördinator Annet Bassa:
06 53 42 92 53 - jvajeugdrenners@gmail.com
Voor aanmelden en informatie voor de leeftijd 15 tot 23 jaar kan er contact worden opgenomen met Marieke van Wijngaarden:
mcvwijng@gmail.com

Rennersclub Jan van Arckel
Vlietskade 1025 te Arkel info@janvanarckel.nl - www.janvanarckel.nl

Om je vereniging of club eens stevig in het zonnetje te zetten, hebben we een speciale pagina in het leven geroepen: KOM BIJ DE CLUB. Voor een beperkt bedrag wordt jouw club uitgebreid in het zonnetje gezet, met een groot verhaal en mooie foto(‘s). Eindelijk kun je nu eens goed vertellen wat jouw club zo mooi maakt, welke activiteiten er allemaal zijn, hoe je lid wordt en wat je daar allemaal voor krijgt.
Interesse om jouw club of vereniging in de schijnwerpers te zetten op de pagina KOM BIJ DE CLUB, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0184-448965

Ook de dames zijn in de vereniging goed vertegenwoordigd.
Als wegwielrenners na de jeugd doorstromen, kunnen ze kiezen hoe intensief ze willen trainen.