Hennepkwekerij
Hennepkwekerij politie.nl

52 hennepkwekerijen en 2 drugslabs

5 juli 2021 om 14:28

GORINCHEM Ook in Gorinchem is drugscriminaliteit nog altijd een probleem. Tussen 2018 en 22 juni 2021 zijn er 52 hennepkwekerijen opgerold in Gorinchem. Ook werden er twee drugslabs aangetroffen waar harddrugs werden vervaardigd. Dat liet de politie-eenheid Rotterdam aan De Stad Gorinchem weten.


door Lex Peeters

In hennepkwekerijen worden hennepplanten grootschalig geteeld voor de handel van drugs. Het is verboden om wietplanten in huis te hebben. Wel bestaat een gedoogbeleid wat betreft wietplanten. Dit houdt in dat iemand vijf planten mag hebben, maar als de politie langskomt, worden deze wél in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie neemt de zaak dan niet in behandeling, omdat deze geseponeerd wordt. Bij meer dan vijf wietplanten wordt er wel altijd een zaak van gemaakt. Een drugslab is een laboratorium waar bijvoorbeeld XTC wordt geproduceerd.


BESTRIJDING LOKALE DRUGSHANDEL Aan het woord is Gijs van Nimwegen, woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam: ,,De bestrijding van de lokale handel in harddrugs heeft onze volle aandacht. Elke plaats waar wordt gedeald, wordt in principe door ons aangepakt. Het gebruik van drugs leidt immers tot het aantrekken van criminaliteit en heeft schadelijke effecten voor de volksgezondheid. Bij vermoeden van drugsgebruik in het verkeer of bij geweld testen we op het gebruik van harddrugs.”

,,Ook houden we ons actief bezig met de bestrijding van drugsoverlast en het toezicht op drugsgebruik in openbare ruimtes, bijvoorbeeld op stations. We willen zoveel mogelijk de overlast beperken die drugsgebruikers, dealers en drugsrunners veroorzaken. Bij dit alles zijn we voor een deel afhankelijk van de melding van burgers. Als zij iets weten of vermoeden, kunnen ze altijd contact opnemen met de politie.”


INTENSIEVE SAMENWERKING ,,We werken intensief samen met de douane en politiekorpsen in andere Europese landen om drugshandel te bestrijden. De nationale recherche pakt de productie en handel in synthetische drugs, zoals XTC, aan. Ook werkt de politie actief aan de bestrijding van drugsoverlast.”

,,Gemeenten in Nederland kunnen specifieke bevoegdheden en strafbepalingen opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De politie en/ of de door de gemeente aangewezen personen, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, houden toezicht op de naleving van de door de gemeente afgekondigde regels.”

 Drugshandel op straat zorgt voor overlast en een onveilig gevoel bij inwoners. De burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant, kan een ‘last onder dwangsom’ opleggen. Dit is een hoge geldboete die bij elke volgende overtreding van dezelfde personen nog hoger wordt. Op deze manier hoopt de gemeente Gorinchem dat herhaling van de overtreding wordt voorkomen. Met als gevolg minder drugshandel op straat en een veiligere stad. Het opleggen van de ‘last onder dwangsom’ is opgenomen in het veiligheidsbeleid van de gemeente.


a[Scan de qr-code en lees direct het uitgebreide Premium-verhaal met o.a. een voorbeeld van zo'n last onder dwangsom in Gorinchem en manier waarop je drugcriminaliteit kunt herkennen.

Burgemeester Melissant: ,,Gorinchem moet een veilige stad zijn, waar het fijn wonen en werken is. Drugshandel op straat past hier absoluut niet bij. De politie en gemeente werken nauw samen om criminaliteit te bestrijden. De inzet van de ‘last onder dwangsom' geeft ons als gemeente meer mogelijkheden bij te dragen aan een veilige stad.”

Volgens artikel 174a van de Gemeentewet kan de burgemeester besluiten een woning, een niet voor het publiek toegankelijk lokaal of een bij die woning of dat lokaal behorend erf te sluiten, indien door gedragingen in de woning of het lokaal of op het erf de openbare orde rond de woning, het lokaal of het erf wordt verstoord.

Zo heeft burgemeester Reinie Melissant op 4 februari 2021 een woning aan de Schelluinsestraat in Gorinchem gesloten. De woning is gesloten op grond van de Opiumwet. Bij een inval van de politie afgelopen najaar zijn er materialen aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor grootschalige hennepteelt.

SIGNALEN HENNEPKWEKERIJ OF DRUGSLAB Burgers kunnen een hennepkwekerij of drugslab mogelijk herkennen. Gijs van Nimwegen: ,,Als je een hennepgeur ruikt, een constant zoemend of ronkend geluid hoort, beslagen afgeplakte ramen of gordijnen ziet die nooit opengaan, dan mag je de politie bellen of bijvoorbeeld een wijkagent aanspreken. Er is dan mogelijk sprake van een hennepkwekerij.”

Een drugslab heeft andere kenmerken. ,,De geurstoffen en de productielocatie ruiken chemisch. Meestal kun je oplosmiddelen, zoals aceton, ook goed ruiken. Kieren van niet gebruikte ramen en deuren worden daarom meestal afgedicht met bijvoorbeeld purschuim. Ook worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters gebruikt die de lucht afvoeren via het dak. Zo wordt de geur hoog in de lucht gebracht. Regelmatig zitten drugslabs ook in de buurt van ‘stinkende’ buren, zoals fabrieken en/ of boerderijen vanwege de mestlucht.”

Als u een vermoeden heeft van een hennepkwekerij of drugslab kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Dit kunt u ook anoniem doen via ‘Meld Misdaad Anoniem’, telefoonnummer 0800-7000 (gratis).

door Lex van Steenis

Afbeelding