Ingezonden

5 juli 2021 om 15:02


Een mini-beschouwing

Omdat door omstandigheden donderdagavond tijdens de raadsvergadering over de perspectiefnota mijn betoog niet behandeld gaat worden een mini-beschouwing van Fractie van Maaren op de perspectiefnota, de visie voor de komende jaren op de stad.

Dit keer is onze bijdrage ludiek via de krant, omdat het debat aan het verarmen is door het deels per schrift te voeren.

Zoals recent in de raad aangegeven, is dit college financieel aan het koorddansen. Er hoeft maar iets te gebeuren en we gaan de rode cijfers in. Het eerste signaal is helaas al afgegeven door het negatief bijstellen van essentiële te verwachten inkomsten uit het Gemeentefonds. Ondanks diverse waarschuwingen vanuit de raad moet ook bij Gilde het budget bijgesteld worden. En door de vele onbegrote plannen, gaat deze PPN een negatieve erfenis worden voor hopelijk nieuwe beleidsmakers in 2022.

Aangegeven wordt dat HBO Gorinchem een ruimtevrager van €60.000 is, maar eigenlijk is er een eenmalig verzoek van €300.000 voor een start in 2022, echter heeft dit particuliere initiatief concurrentie van het IAC. Op papier een mooi “kindje” van dit college waar, zonder diepgang, miljoenen ingepompt gaan worden. Goliath versus David, terwijl het voor Gorcum mooi zou zijn als beide kansen tot ontwikkeling kunnen komen. Zowel het HBO als het particulier initiatief waren omarmde begrippen in de helaas vergeten verkiezingsbeloften van regerende partijen.

Het wederom overschrijden van het afgesproken investeringsplafond van 5 miljoen is voor ons onacceptabel.

Waar staan we nu na 3 jaar? Er is nog steeds uitbreiding van parkeergelegenheid. Bij nieuwe woonprojecten wordt nauwelijks rekening gehouden met voor velen de noodzakelijkheid van een auto, denk aan plan Arkelsedijk. Een gemiste kans is om Linge Zuid in te zetten voor culturele-, parkeer- en toeristische faciliteiten en te verbinden met “Hartje Gorcum”. Het mobiliteitsproject ligt nagenoeg stil en de RES heeft veel weerstand opgeleverd; doelen werden boven het welzijn van burgers gesteld. En bij het sociaal domein heeft men zich risicovol verbonden met de commerciële partij “Het Goed”, in plaats met de lokale “self-supporting” kringlooporganisaties.

Als lokaal politicus ben ik altijd voor flinke investeringen in het toerisme geweest. Deze betalen zich inmiddels terug, door een toename van het aantal aangemeerde cruiseschepen, hotelovernachtingen, dagtoerisme, etc. Hard wordt er wel gewerkt om het kernwinkelgebied vitaal te krijgen voor de toekomst. Chapeau voor de nieuwe ondernemers die tijdens Coranatijd het aandurfden om van start te gaan.

Een korte reactie op PPN, maar komend jaar zijn er genoeg gelegenheden om mijn visie over het gevoerde en te wensen beleid uitgebreid te uiten.

Renate van Maaren