Cees met zijn unieke Olympische vlag, liefst was hij op de atletiekbaan op de foto gegaan
Cees met zijn unieke Olympische vlag, liefst was hij op de atletiekbaan op de foto gegaan RudybBreddels

‘Vlaggendrager’ Cees van Maastrigt al vijftig jaar gek op Olympische Spelen

22 juli 2021 om 15:59 Overig

GORINCHEM Judoka Cees van Maastrigt (66 jaar) is al bijna vijftig jaar gek op de Olympische Spelen. Dit jaar heeft hij een speciale vlag laten maken, omdat de vlaggenceremonie tijdens de spelen in Tokyo vanwege de coronapandemie in aangepaste vorm wordt gehouden. Even dreigde zelfs discussie over de Nederlandse vlaggendrager Keet Oldenbeuving, omdat haar teamgenoot positief testte op corona. 

“Ik ben helemaal klaar voor de Olympische Spelen”, zo vertelt Cees. “Het is een emotioneel moment, maar eindelijk komt mijn droom uit en gaan de spelen toch gewoon door. Ik spaar alles van de Olympische Spelen, dat doe ik al sinds 1972. Ik spaar T-shirts, speldjes, alles origineel natuurlijk. Ik heb zelfs al het officiële speldje van de spelen in Tokyo, dat heeft iemand een keer voor me meegebracht”.  Ook heeft hij al een T-shirt en origineel Japans judopak. Van Maastrigt struint markten en jaarbeurzen af op zoek naar spullen. ,,Als judoka was ik in 1980 dicht bij de spelen in Moskou, ik trainde toen onder andere samen met Peter Adelaar. Ik maakte nog grapjes dat ik wel zijn tassendrager wilde zijn in Moskou, maar helaas ging dat niet”. Nog altijd beoefent Van Maastrigt de judo sport en traint minimaal eenmaal per week. 

DISCUSWERPER Voor de Spelen in Tokyo besloot hij zelf een speciale vlag te ontwerpen. ,,Ik heb heel veel boeken van de Olympische Spelen en daaruit heb ik een discuswerper gekozen. De Olympische ringen staan op van die Griekse steunpilaren”. Het definitieve ontwerp werd door Rudy Breddels gemaakt en vervolgens besteld als vlag. ,,Er mogen maar een beperkt aantal sporters mee met de vlaggenceremonie en met mijn vlag wil ik ze een hart onder de riem steken. De vlag hangt naast de voordeur aan de gevel van mijn huis aan de Lingsedijk. Ook voor mijn raam hangen spullen van de Olympische Spelen”. 

SFEER ,,Ieder jaar zit ik trouw voor de buis. Ik ben breed geïnteresseerd en kijk vrijwel alle Olympische sporten, zeker als er Nederlandse sporters aan meedoen. In verband met corona wilde ik dit jaar een statement maken met mijn vlag. Onze Olympische sporters verdienen namelijk extra steun. Vooral omdat de supporters in de stadions ontbreken. Dat is toch een domper voor de sfeer. Ik zal de komende weken veel ‘s nachts kijken, ik kijk toch het liefst live, de slaap haal ik dan overdag wel in”. 

Cees bij een Gorinchemse molen, een passende Hollandss achtergrond