Niels van Santen ging de politiek in omdat hij graag iets wil doen voor de stad waar zijn kinderen opgroeien
Niels van Santen ging de politiek in omdat hij graag iets wil doen voor de stad waar zijn kinderen opgroeien Jan Noorlandt

VVD’er Niels van Santen gokt op vijf zetels in 2022

29 juli 2021 om 10:31 Politiek

GORINCHEM Zijn vader Herman was maar liefst twaalf jaar wethouder in Gorinchem. Iets van zijn genen moet hij hebben doorgegeven aan zijn zoon Niels van Santen (40 jaar). Als VVD raadslid zet hij zich graag in voor de stad, ook na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Hij gokt op vijf zetels voor de VVD.

Als fractie assistent werd hij in een jaar tijd klaargestoomd voor het raadslidmaatschap, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 mocht hij aanschuiven in de raad. Voor het eerst sinds jaren leverde de VVD geen wethouder voor het college en belandde de partij in de oppositie. Met nog acht maanden te gaan tot de volgende verkiezingen blikt hij terug op die jaren. ,,We hebben in Gorinchem een enorme versplintering met elf partijen voor vijfentwintig raadszetels. De coalitie heeft ook maar één zetel meer, dat geeft de verhoudingen in de raad een soort scherpte. Je wordt dan als oppositie vanzelf in een bepaalde rol geduwd. Mij gaat het vooral om de inhoud van de debatten, soms merk je bij de coalitie een soort ‘laksheid’. Zo van de voorstellen halen het toch wel. Ik probeer altijd naar de inhoud van de voorstellen te kijken en niet naar de persoon of partij. Datzelfde geldt voor de moties. Ik vraag me altijd af ‘wat is het beste voor de stad?’ en probeer dan de dialoog te zoeken. Al moet je altijd kritisch blijven nadenken.”

VOORLEZEN De interesse voor politiek ontstond voor Van Santen vooral nadat hij vader werd. Iets dat in de politiek niet helemaal onopgemerkt bleef. Tijdens de digitale vergaderingen van de raad liep er soms een kind door het beeld in huize Van Santen. ,,Toen ik ging studeren was ik wel even lid van de VVD, maar als je kinderen opgroeien in de stad zie je dingen toch anders. Ik wil graag iets doen voor de stad, gewoon de wereld een beetje beter maken. Meedenken over dingen die me raken. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en leer de politiek nu vooral vanuit de oppositie. Het vraagt wel een goede planning om naast je werk en je kinderen raadswerk te doen. Dat betekent weleens dat er even geen verhaaltje wordt voorgelezen”. 

DIERENAMBULANCE Hoewel zijn vader lang politiek actief was, laat Van Santen weten daar toch niet zo vaak met hem over te praten. ,,Mijn vader is wel heel bestuurlijk en hij weet heel veel dingen over de stad en hoe dingen tot stand zijn gekomen. Soms gaan we klankborden en dan vraag ik ‘hoe zou jij dat aanpakken?’ Maar verder doe ik toch vooral veel zelf”. Vanuit de oppositie is de VVD steeds kritisch op het college. ,,We hebben vooral veel moties ingediend en zo hebben we toch veel kunnen bereiken. Zo hebben we de noordelijke rondweg voor Gorinchem ingebracht, maar ook de motie over lachgas en gehoorschade is aangenomen. Ook de motie van de Dierenambulance, alleen zij halen nu nog dode dieren op”. Momenteel werkt hij aan een initiatiefvoorstel voor betere ambtelijke bijstand voor de raadsleden.

SCHOUWBURG De fractie van de VVD stemde tegen de RES (Regionale Energie Strategie), vooral vanwege de zoekgebieden voor windenergie. ,,Gorinchem heeft maar een kleine oppervlakte, daar passen gewoon niet zoveel windturbines, zeker niet als je kijkt naar de volksgezondheid. Die twee op de Groote Haar blijven nog net binnen de perken. We moeten zeker stappen zetten in de energietransitie, maar dan zonder veel weerstand. Wij kiezen liever voor zonne-energie of aqua thermie.” Plannen waar volgens Van Santen wel wat meer vaart achter gezet mag worden zijn onder andere de schouwburg. ,,Een stad is geen stad zonder schouwburg, maar er zijn heel veel initiatieven vanuit bewoners geweest. De participatie voor de schouwburg kan echt wel beter. Nu blijven de plannen ook een beetje hangen en komen niet echt tot uitvoering”.

VIJF ZETELS De VVD pleit al jaren voor de afschaffing van de hondenbelasting. Maar een hond biedt ook voordelen, zo weet Van Santen. Juist bij het uitlaten pikt hij veel dingen op. ,,Mensen vertellen je dan zaken die niet altijd zo zwart/wit zijn. Maar zo ontdek je ook dat de stad maar weinig honden uitren plekken heeft. Ook kan de vergroening van bijvoorbeeld de Lingewijk beter”. Van Santen gaat graag nog een periode door als raadslid. De VVD is al begonnen met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Onderwerpen die daarin zeker terug moeten komen zijn verkeersveiligheid, gezond financieel beleid, sterk ondernemersklimaat, meer bouwen voor starters en een betere Oost-West verbinding in de stad. Als VVD kregen ze de afgelopen tijd veel aanwas van nieuwe leden, waarvan enkele talenten zeker een plek krijgen op de kieslijst. ,,Als VVD fractie hebben we de voordelen van een landelijke partij , we hebben korte lijnen naar Den Haag en andere overheden. Maar we zijn ook lokaal verankerd, ik ben zelf ook een ‘Bliek’”. Hij heeft er vertrouwen dat de partij bij de verkiezingen kan winnen. Aarzelend gokt hij op vijf zetels in de volgende raadsperiode.

.