De vestingstad Gorinchem is onderdeel van het  werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De vestingstad Gorinchem is onderdeel van het werelderfgoed Hollandse Waterlinies Mooi Gorinchem

SP vraagt naar gevolgen van Werelderfgoedstatus voor Gorinchem

30 juli 2021 om 08:39 Historie

GORINCHEM De SP fractie is enthousiast over de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de vesting Gorinchem. Toch wil de partij graag weten of de status gevolgen heeft voor de stad, zoals beperkende bouwkansen of effecten op het toerisme.

Maandag 26 juli werd bekend dat de UNESCO de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft aangewezen tot werelderfgoed, samen met de Stelling van Amsterdam vormen ze zo de Hollandse waterlinies. Gorinchem is één van de zes vestingsteden die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het is de grootste vestingstad in Nederland. De SP fractie wil het liefst zo snel mogelijk in gesprek met het college over de beleidsaspecten voor het toerisme en de bouwmogelijkheden. 

,,Wij zijn het eens met de burgemeester, dat deze dag een parel aan de keten van de geschiedenis van Gorinchem is!", zo schrijft SP raadslid Eva Dansen aan het college. De partij wil graag weten wat de impact is  van de werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het toerismebeleid en hoe Gorinchem de kansen die dat biedt kan benutten. Raadslid Dansen wil ook weten of Gorinchem al in overleg is met stakeholders en de regio over de toeristische kansen. 

Verder wil de SP weten welke gevolgen het worden van werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op nieuwbouwplannen en andere ontwikkelplannen in Gorinchem heeft.