Bij veel horeca gelegenheden wordt personeel gezocht
Bij veel horeca gelegenheden wordt personeel gezocht Hannie Visser-Kieboom

Hogere uurtarieven bij de GGD funest bij werven horecapersoneel

3 augustus 2021 om 08:55 Economie

GORINCHEM De horeca in de binnenstad schreeuwt om personeel. Her en der hangen briefjes opgeplakt waarin mensen worden opgeroepen om te solliciteren. Maartje de Boer van jongerenuitzendbureau Joyn the Free .herkent het probleem. Ed Ligthert van de Hoofdwacht en vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Gorinchem vreest dat het na de vakantie zelfs nog erger wordt.

Ligthert stelt dat veel horecabedrijven nu nog een beroep kunnen doen op scholieren en studenten, maar vreest de periode na de zomer. ,,Vaste krachten zijn gewoon niet te vinden. Het is echt heel heftig en een hard gelag, nadat we zo lang dicht zijn geweest. Het is gewoon eindeloos zoeken naar goede mensen, ze komen gewoon niet. We denken dat veel jongeren hebben gekozen voor een baan bij de priklocaties van de GGD. Daar zijn de uurlonen bijna eens zo hoog, tot wel 17 euro bruto. En dat voor een overheid. Ik ben zelf op een priklocatie geweest voor mijn prik en dat werk is echt niet zo moeilijk.” Bianka den Breejen van Hipper, maar ook actief voor Koninklijke Horeca Nederland afdeling Gorinchem beaamt het verhaal van Ligthert en noemt de uurtarieven niet marktconform. Ze is net terug van vakantie, maar ook bij HIpper kampen ze met een personeelstekort. 

We denken dat veel jongeren hebben gekozen voor een baan bij de priklocaties van de GGD

Maartje de Boer - co-founder of Joyn the Free - ondervindt nog steeds de gevolgen van de coronacrisis. November 2019 ging het jongeren uitzendbureau van start met een nieuw bijbaan concept, maar al snel volgde de coronapandemie. ,,We zijn nu echt weer aan het opstarten na de coronapandemie, we hebben veel minder jongeren ingeschreven, we moeten echt opnieuw gaan werven. Jongeren willen toch werken en geld verdienen. We werken vooral met app groepen, waarin het werk wordt gedeeld. Die manier van werken spreekt gewoon veel jongeren aan. Ze willen vrij zijn en plezier maken, maar ook leuk werk doen als het hen uitkomt. Doordat de lockdowns zo lang duurden, viel het aantal aanmeldingen stil”. Joyn the Free biedt op haar website uurtarieven voor 15-jarigen vanaf 5,50 euro tot zeven euro voor 17-jarigen. Voor ervaren krachten wordt een uurloon van veertien euro vermeld. De Boer vertelt dat ze volop aan het werven zijn, vooral via social media zoals Instagram, maar ook via acties zoals ’een tientje voor een vriendje’, waarbij je tien euro krijgt als je iemand aanmeldt voor het uitzendbureau. Joyn the Free werkt thans voor zes horecabedrijven, vijf van hen kunnen nu nog redelijk worden voorzien van personeel. ,,Maar ik ben heel voorzichtig in het benaderen van nieuwe klanten vanwege het tekort aan mensen.”

Hoe hoog de nood is in de binnenstad, blijkt onder andere uit de zomerstop van espressobar Hugo. Op de ruit hangt naast een plakkaat met een oproep voor een keukenmedewerker en een kok een plakkaat met ‘Zomerstop’. ‘Vanwege personeelstekort en vakantie zijn we gesloten van 9 tot en met 20 augustus’, zo is te lezen op het plakkaat. Hugo was zelfs tijdens de lockdown gewoon dagelijks open voor coffee to go. Op de Facebook pagina van Hugo wordt de zomerstop eveneens aangekondigd. 

‘Lieve mensen! Zoals jullie niet ontgaan zal zijn, werken we momenteel met weinig mensen. De afgelopen periode hebben we met elkaar alle zeilen bijgezet om u toch nog elke dag te kunnen voorzien van jullie favoriete koffie, taartje of lunch. Ik ben dan ook super trots op mijn team en vriend die hier elke dag hard voor werken om dit mogelijk te maken!! Maar ook bij ons is de knoop nu doorgehakt. En geloof me dit was geen makkelijk besluit, omdat wij er altijd voor u zijn. Ook de gehele Corona periode, op feestdagen, door weer, wind en zelfs een sneeuwstorm. De vakantieperiode is voor velen het moment om even een pas op de plaats te maken, te genieten van het mooie weer, een andere omgeving en vooral elkaar, om op te kunnen laden. Omdat bij ons nu meerdere mensen dat tegelijk gaan doen, en we al met een klein team waren, kunnen wij u niet de service bieden die u van ons gewend bent en daarom deze beslissing’