Ilhan Tekir is reeds gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022
Ilhan Tekir is reeds gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 Juri Hiensch

D66 raadslid Tekir spoort college aan plannen sneller uit te voeren

6 augustus 2021 om 09:31 Politiek

GORINCHEM Wat is het nut van de zeepkist? Met die vraag lijkt D66 raadslid Ilhan Tekir (35 jaar) de knuppel in het hoenderhok te gooien. Juist de zeepkist zou dè plek moeten zijn waar alle Gorcummers de gemeenteraad kunnen overtuigen hoe het anders of beter kan in de stad. Maar van Tekir mag het allemaal wel wat radicaler.

Op de zeepkist kan iedereen een half uurtje voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering zijn boodschap voor het voetlicht brengen. Maar in de ogen van Tekir gaat het nog niet ver genoeg. Als echte ‘Bliek’- hij is geboren op de Vissersdijk - merkt hij dat voor veel inwoners de drempel om het stadhuis binnen te stappen nog steeds te hoog is. ,,We moeten nog een stap verder gaan met de zeepkist, het mag wel wat radicaler. Laat inwoners zelf een voorstel maken, biedt mogelijkheden tot een burgeragendering en laat ons als raad direct een besluit nemen. Waarom hebben we nog geen ‘right to challenge’, waarbij burgers overheidstaken over mogen nemen? Of voeren we geen buurtbudgetten in? We moeten gewoon een stap verder durven gaan en initiatieven uit de stad nog meer stimuleren”.

UITVOERING Als het aan Tekir ligt, mogen plannen ook sneller uitgevoerd worden. ,,Dit college is vooral goed in beleid maken, maar minder goed in uitvoeren”, zo is zijn ervaring. Als voorbeeld noemt hij de herinrichting van de Grote en Kleine Haarse kades. ,,We hebben daar als D66 in 2018 een ontwerpwedstrijd voor bedacht, nu is er pas een plan en moet het nog uitgevoerd worden. Dat duurt dus bijna vier jaar en dat is echt veel te lang. In de volgende raadsperiode wil ik dat we meer werk maken van de uitvoering van alle plannen. We hebben echt genoeg plannen en beleid, waarom willen bestuurders toch steeds weer nieuwe plannen bedenken? Voer ze uit, denk ik dan.”

STEM GEVEN Tekir is het eerste raadslid dat door zijn partij reeds gekozen is tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Het wordt voor hem zijn vierde raadsperiode. Hij begon zijn politieke carrière bij GroenLinks en maakte daarna de overstap naar D66. Hij kwam in de politiek terecht toen hij jaren geleden met een paar jongeren het initiatief nam tot oprichting van een jongerenraad. ,,Ik wilde vooral een stem geven aan jongeren, dat geeft mij energie. Toen waren het jongeren, maar het kan iedereen zijn. Mensen bijvoorbeeld die door de taal of procedures en bureaucratie niet worden gehoord, die wil ik een stem geven. Niet iedereen is zo gepokt en gemazzeld dat ze de weg weten naar het stadhuis. Voor D66 is het vooral belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft, dat is voor mij echt het hoofdprincipe”. Als raadslid wil hij bovenal bouwen aan zijn eigen stad. ,,Gorinchem is mijn thuis en ik mag graag bouwen aan mijn thuis. Je moet als raadslid soms wel concessies doen. Naast een fulltime baan en een gezin dat aandacht vraagt, hakt de politiek er wel in. Ik ben ook een echt familiemens, maar het gaat nu nog net goed, je moet vooral goed plannen.” Tekir heeft twee jonge kinderen van 2,5 jaar en vijf maanden.

De stad heeft er niets aan als wij zo met elkaar omgaan, voor ons maakt het niets uit met wie we samen werken

SKYLINE Tekir somt graag de voordelen op van een landelijke partij in de gemeenteraad, zoals een stabiele basis en een inspirerend leider als Sigrid Kaag. ,,D66 heeft zich echt ontwikkeld tot een stabiele factor in de Gorinchemse politiek, we hebben ons lokale profiel versterkt en zichtbaar gemaakt. Wij gaan altijd voor de inhoud van de voorstellen en proberen weg te blijven van de scheidslijn tussen oppositie en coalitie. De stad heeft er niets aan als wij zo met elkaar omgaan, voor ons maakt het niets uit met wie we samen werken. Ik ben trots op wat we bereikt hebben in de afgelopen jaren. Neem het voorbeeld van de windturbines, samen met andere partijen dienden we een motie in dat deze niet te dicht bij de bebouwing moeten staan vanwege de gezondheidsrisico’s, ook al zijn wij voorstander van duurzame energie. We moeten gewoon voorkomen dat ze de skyline van de vesting verstoren. De wethouder moet zijn huiswerk opnieuw maken. We zouden elkaar als raadsleden ook veel meer moeten verleiden om de inhoud voorop te stellen. In de raad ontstaat natuurlijk vanzelf een eigen dynamiek tussen raadsleden die al langer meedraaien; tussen oppositie en coalitie. Dat past ook bij een gezond democratisch bestel, maar dat zure moet je proberen te voorkomen.”

HBO OPLEIDING Op de vraag naar de inbreng van D66 in de raad komt direct een antwoord. Alle moties die de fractie in de afgelopen raadsperiode indiende worden door Tekir bijgehouden. Zo diende de partij in de eerste helft van 2021 twaalf moties in; vijf daarvan werden aangenomen. Ook stelde D66 in 2021 vijf schriftelijke vragen aan het college. ,,We hebben pas een hei sessie gehad met de partij. Gewoon met de benen op tafel en weg van de waan van de dag. Ik ben altijd heel secuur en houd alles bij, ook moties, vragen aan het college en toezeggingen. Zo hebben we in 2019 een motie ingediend om meer sociale huurwoningen te behouden, het plan was toen om 450 huizen te verkopen, echt ridicuul. Vervolgens zijn de plannen aangepast en bouwt Poort6 tot 2030 250 woningen extra. Ook voor de eigen HBO opleiding hebben we steeds de kar getrokken , ik zie dat nog steeds als kansrijk. Echt een initiatief uit de stad van een docentencollectief. We hebben nu als raad besloten zelf met hen in gesprek te gaan.”