,,De hele familie hielp jaarrond mee en iedereen deed ertoe."
,,De hele familie hielp jaarrond mee en iedereen deed ertoe." Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Dertig jaar Sterk plantwerk

9 augustus 2021 om 08:49

Groen, buiten werken en omgaan met mensen. Dat zijn passies van Wim in het kort. Na een periode bij de gemeentelijke plantsoenendienst, startte Wim voor zichzelf. Hij vertelt: ,,In die tijd waren er maar weinig hoveniers in de regio, dus we kregen steeds meer werk gegund. Corrie was thuis met de kinderen en deed de administratie. Ze kon er nog wel iets bij hebben, dus we gingen planten verkopen achter ons huis aan de Kleine Haarsekade, drie dagen per week. Deze planten kon ik ook goed gebruiken bij de hovenierswerkzaamheden. Met andere klanten krijg je echter ook andere tuinen en wensen. Het assortiment aan vaste planten groeide daarom enorm; we gingen van een bloemenkar naar een complete achtertuin met plantentunnel en kweekbakken.”


Tussen die bakken groeide Marc op. ,,Ik was altijd op het terrein en leerde veel mensen kennen. Ook was er veel ruimte om verwonderd te raken door planten en het leven in de tuin. Daarom was het leuk om te helpen, na school was ik altijd buiten aan het werk. Er was altijd wel wat te doen. De hele familie hielp jaarrond mee en iedereen deed ertoe. Je krijgt als kind op een tuincentrum de seizoenen goed mee. Alle planten groeien, bloeien, verwelken en kunnen gesnoeid worden. Op warme zomerdagen waren we tot laat bezig met water geven, daarna maakten we van het systeem een buitendouche en hadden we de grootste lol. Het tuincentrum was één grote speeltuin, mijn thuis, mijn natuur.”


In 2009 verhuisde het tuincentrum naar de Vlietskade. Corrie vertelt: ,,Hier kunnen we ons assortiment overzichtelijker presenteren. We hebben de planten, anders dan bij de meeste tuincentra, wel buiten gehouden. Daarmee krijgen ze alles mee, harden ze af en worden het sterke planten. Planten zijn van alle tijden. Veel soorten zijn visueel gezien ook tijdloos, meerdere generaties hebben dezelfde planten in de tuin gestaan, maar dan net in een andere pot of bak." Marc haakt in: ,,Dat gebeurt hier nu ook bij de overname; de tijdloze basis wordt aangevuld met nieuwe ideeën. De krachten van twee generaties worden gebundeld, want mijn ouders doen een stapje terug, maar zullen zeker nog in het bedrijf te vinden zijn. Ik vind het waardevol om het werk van mijn ouders voort te mogen zetten. Ook is het wel spannend natuurlijk. Opzetten en voortzetten is iets totaal anders, het gaat van pionieren naar structureren. Wat dat betreft is het bedrijf ook net een tuin. Mijn ouders hebben het plan gemaakt en de tuin aangelegd, ik mag, met wat hulp, verder met snoeien en het planten van nieuwe dingen. Hierbij krijg ik steun van de passie, ervaring en kennis die in ons geweldige team aanwezig is.”


Waar Wim meer de hort op ging, wil Marc de mensen meer naar het tuincentrum halen. ,,Met beplantingsplannen voor een tuin, border of bak kunnen we hier ter plekke laten zien wat de ideale plantencombinatie is voor jouw tuin of balkon. We geven deskundig advies waarin ook de ligging van de tuin en eigenschappen van de bodem worden meegenomen. Natuurlijk focussen we op een slim plan dat jaarrond mooi is. Ook stellen we onze beplantingsplannen graag ten dienst aan het andere leven in de tuin, zoals bijvoorbeeld bloembezoekers, divers bodemleven en vogels. We hopen ook weer workshops en cursussen te kunnen geven, om mensen wegwijs te maken in hun tuin, bak of border en een stukje passie mee te geven. Door met tijd en aandacht onze kennis in het tuincentrum te delen, hoeven veel tuinwerkzaamheden niet meer uitbesteed te worden en kan iedereen lekker aan de slag in zijn/haar tuin.”
Gorinchem staat in de top 3 van het NK Tegelwippen. ,,Wij zijn groot voorstander van het ‘tegelwippen'. Uiteraard helpen we graag om de vrijgemaakte ruimte op een mooie manier te vullen. Je zal verstelt staan van wat er al groeit op een plekje van 30 x 30 centimeter. We hopen dit jubileumjaar nog wat leuke acties op touw te zetten, waar ook alle tegelwippers van kunnen profiteren. Hou daarvoor onze nieuwsbrief, website en sociale media in de gaten!"


Sterk Tuincentrum
Vlietskade 1074 in Arkel
tuincentrumsterk.nl - 0183 622 941

,,Mijn ouders doen een stapje terug, maar zullen zeker nog in het bedrijf te vinden zijn."
,,Ik vind het waardevol om het werk van mijn ouders voort te mogen zetten."