De beheerders Anneke en Corrie en secretaris Wouter popelen om weer bezoekers te ontvangen in de Rozenobel
De beheerders Anneke en Corrie en secretaris Wouter popelen om weer bezoekers te ontvangen in de Rozenobel Hannie Visser-Kieboom

Wijkcentrum de Rozenobel wordt gastvrije ‘huiskamer’ van de Haarwijk

12 augustus 2021 om 16:11 Maatschappelijk

GORINCHEM De vrijwillige beheerders Connie Kegel en Anneke Heidema willen niets liever dan dat Wijkcentrum Rozenobel weer de ‘huiskamer’ van de Haarwijk wordt. Met een opgefrist interieur en een hernieuwd activiteiten aanbod hopen ze op een flitsende start vanaf 1 september. Samen met stichtingssecretaris Wouter Rijneveld geven ze een inkijkje in alle plannen die ze tijdens de gedwongen corona sluiting ontwikkelden.

Natuurlijk was het jammer dat de Rozenobel in de voorbije anderhalf jaar vaak de deuren gesloten moest houden vanwege de corona lockdown. Maar in het wijkcentrum hebben ze die tijd goed benut. ,,In 2019 had Poort6 plannen om het wijkcentrum te sluiten, ze daagden ons uit om te verzelfstandigen en aan de slag te gaan met zelfbeheer. Wij wilden dit wijkcentrum behouden, de wijk is daar groot genoeg voor. We hebben met geïnteresseerde en betrokken wijkbewoners zo’n drie tot vier avonden gesproken over de toekomst. Maar er gebeurde eigenlijk niet zoveel,” zo vertelt Wouter Rijneveld, secretaris van de nieuwe beheerstichting van de Rozenobel. Het was Anneke die toen zei dat er echt iets moest gebeuren en dat ze moesten doorpakken. Sinds twee jaar is ze betrokken bij de Rozenobel, zelf groeide ze op in de Haarwijk en keerde in 2019 terug. ,,Ik heb elf jaar in het ouderenwerk gezeten en had 25 jaar een horecabedrijf samen met mijn man. Toen we hier kwamen wonen, was voor mij wel duidelijk dat ik niet 24 uur per dag met mijn man op de bank wilde zitten, maar iets wilde betekenen voor de wijk. Mensen verbinden en zorgen dat ze vrolijker en met veen positiever gevoel naar buiten gaan na een bezoek aan de Rozenobel, daar heb ik plezier in.”

SOCIALE COHESIE Beheerder Connie Kegel is het langst betrokken bij de Rozenobel. Het begon vijf jaar geleden met het Repaircafe in de Rozenobel. ,,Toen zochten ze een beheerder en dat leek me wel leuk. Ik hou ervan om mensen te verbinden en wilde vooral iets doen. In de Haarwijk was al zo weinig te doen, daarom wilde ik de Rozenobel ook graag open houden.” Aangevuld met nog enkele mensen begon de nieuwe stichting in maart 2020 met plannen maken. Wouter: ,,Het probleem van de Rozenobel was toch wel ons imago, dat was wel een beetje stoffig. Voor veel bewoners zijn we nog onbekend en dat wilden we veranderen. Daarvoor was het nodig om het wijkcentrum opnieuw in te richten, het had een echte jaren zeventig look. Ook de buitenkant en de buitenruimte konden wel een opfrisbeurt gebruiken. Zo zijn we in maart 2020 begonnen met een beleidsplan. Hoe ziet de Haarwijk eruit en wat is hier nodig? We willen vooral dat alle bewoners meedoen, participatie en sociale cohesie zijn belangrijk. Na het beleidsplan zijn we gaan nadenken over de herinrichting en hebben fondsen aangeschreven, we hadden zon 60.000 euro nodig. Uiteindelijk hebben we van acht fondsen geld gekregen en konden we alles vernieuwen.”

Voor je het weet zit je in een linkse, progressieve bubbel en zitten alle migranten in de wijk in hun eigen bubbeltjes

BUBBELTJES Connie laat vol trots de nieuwe inrichting zien, ook toont ze de kleurrijke foto’s uit de Haarwijk langs de wanden. ,,Het begint nu echt wat te worden met al dat groen en nieuw meubilair.” Beide beheerders doen veel samen en steken zo’n dertig uur per week in het vrijwilligerswerk. Ook Wouter stopt de nodige uren in het werk van de stichting zoals met het aanvragen van de fondsen. Naast het werk voor Wijkcentrum Rozenobel is hij actief bij KLIK. Hij wil vooral graag iets bijdragen aan de samenhang in de wijk om zo de polarisatie geen kans te geven. ,,Voor je het weet zit je in een linkse, progressieve bubbel en zitten alle migranten in de wijk in hun eigen bubbeltjes. We zijn toch een samenleving, dus moet iedereen zich welkom voelen.” Rijneveld gaat zelfs zover dat hij aanvankelijk niets voelde voor een zetel in het stichtingsbestuur vanwege het hoge ‘witte mannen’ gehalte. Uiteindelijk ging hij toch overstag, maar het liefst ziet hij dat het bestuur meer gemengd wordt, net als de wijkbewoners.

BUURTMAALTIJD Net als de wijk zijn de activiteiten een bonte mix met voor elk wat wils. Zoals de lunch op woensdag, deze wordt samen met leerlingen van de naastgelegen school De Windroos opgezet. Bij succes willen ze ook een avondmaaltijd introduceren. Andere gezamenlijke maaltijden zijn de soepmaaltijd en de buurtmaaltijden. Bij de buurtmaaltijden mag iedereen iets meebrengen en wordt alles gezamenlijk opgegeten. De soepmaaltijd wordt bereid met een allochtone vrouwengroep. Ook kinderen kunnen terecht in de Rozenobel bij de activiteiten van de Bibliotheek AanZet of de Limonadebrigade. In samenwerking met de Anne Frankschool wordt ‘huiswerk met juffie’ aangeboden op donderdagmiddag. The Mall biedt inloop voor jongeren op donderdag, ook de kampvuuravonden voor mannen zijn op donderdag. Naast de activiteiten die de Rozenobel zelf organiseert, zijn ook anderen welkom in het wijkcentrum. Zo kan vergaderruimte of een flexplek worden gehuurd in de Rozenobel. Op dinsdag 24 augustus komt wethouder Ro van Doesburg Wijkcentrum heropenen. Zaterdag 28 augustus van 10.00-16.00 uur wordt een feestelijke open dag gehouden, bezoekers kunnen dan kennismaken met bewegen in de binnentuin, de nieuwe inrichting bekijken en de eerste presentatie van de herinrichting van het voorplein inzien. Voor kinderen is er een midgetgolfbaan, pannakooi, springkussen en kunnen zij zich laten schminken. Op de vernieuwde website van het wijkcentrum de Rozenobel is het complete weekprogramma te vinden.

ROZENOBEL Wie iets meer wil weten over de herkomst van de naam Rozenobel moet terug in de Gorinchemse historie, toen de stad nog een eigen munthuis had aan het einde van de zestiende eeuw. In die tijd werden ook munten geslagen op naam van de Heerlijkheid Arkel en van de stad Gorinchem. De Gorinchemse Rozenobel had een nog oudere Engelse voorganger, deze Engelse Rozenobels komen nog steeds voor in Nederlandse muntvondsten. De Rozenobel werd in 1993 officieel geopend door toenmalig burgemeester Piet IJssels.

Beheerder Connie draagt de bedrijfskleding van het wijkcentrum
Zelfs in het plafond zijn de straatbeelden uit de Haarwijk terug te zien
In het wijkcentrum wandel je langs fotos uit de wijk, zoals deze foto van de Eendenplas