Afbeelding
Jos Huibers
Vanaf de Wal

Damesvissen

15 augustus 2021 om 14:41 Column

We verheugen ons in een nieuwe plaatselijke held. Het betreft de 17-jarige Brynn Klootwijk, die mee mag doen aan het WereldKampioenschap Damesvissen. Het vindt plaats aan de Lage Vaart bij Lelystad en wel het komende weekend. Dat vervult toch met enorme regionale trots. En we waren toch al rijk bedeeld natuurlijk. Denk hierbij aan de beachvolleyballers Stam en Schoon, jazeker Raïsa Schoon, die weliswaar uit Werkendam komt, maar als het om sportieve roem gaat doet zo’n Merwede er natuurlijk niet toe. Beachvolleybal is volleybal, maar dan met z’n tweeën en op het zand, hetgeen natuurlijk best onhandig is, maar ja, je moet wat als het Werkendamse gymnastieklokaal steeds vol is en er te weinig meiden zijn om zes tegen zes te spelen. De meiden doen het in een badpakje, zodat hun goede goed niet vuil wordt. Ze kwamen in de finale van het EK, die ze verloren, maar ach, wie maalt daar om?

En dan hadden we natuurlijk al Frenkie de Jong, uit Arkel, dat weliswaar niet bij Gorinchem wilde horen, maar aanhaakte bij het steile Molenlanden, maar ach, als het om sportieve roem gaat, dan doet alleen een kniesoor daar moeilijk over. En omdat Frenkie de Jong dus uit Arkel komt, noemen we hem allemaal liefdevol Frenkie, alsof we vroeger allemaal bij hem op school hebben gezeten en moeten wij allemaal voor FC Barcelona zijn, waar Frenkie nu veel geld verdient. Dat laatste lukt mij helaas niet. Ik heb het niet zo op die stinkend rijke, door foute lieden uit foute landen met foute gelden opgekochte voetbalclubs, die de beste spelers voor onwaarschijnlijk veel geld bij hun tegenstanders weglokken en dan toch nog maar met veel moeite kampioen worden. Of niet, dat kan ook nog. Zoals Paris Saint Germain en het min of meer Hollandse Ajax. De dood in de pot voor het supporterdom zullen we maar zeggen, want supporterdom zit in het hart en de onderbuik en niet in het hoofd. Van mij mogen ze die Berghuis best met zitkussentjes bekogelen als hij zich weer eens in de Kuip komt aanstellen in een Ajax-shirt. Je moet toch wat als je je club ziet veranderen in een vreemdelingenlegioen.

Maar daar gaat het nu niet om, het gaat nu om Brynn, ons buitengewone damesvistalent. Eerlijk gezegd wist ik niet dat het bestond, damesvissen. Is het een soort vissen, waarbij alleen vissen van het vrouwelijk geslacht mogen worden gevangen? En zijn de mannetjesvissen dan in een oogwenk van de vrouwtjesvissen te onderscheiden, zodat ze spoorslags kunnen worden teruggegeven aan het water? Als leek op visgebied weet ik dat natuurlijk niet. Of is damesvissen een soort vissen, waar alleen vrouwen aan mee mogen doen? En vissen zij dan met een parmantige dameshengel, exclusief verkrijgbaar in de damesviswinkel? Of is elke hengel uniseksueel, zeg maar? En weten de vissen, vanuit het water of er een dame of een heer de hengel bedient? We weten het niet, omdat we niet precies weten, wat een vis weet.

Ik bedoel, als een vis iets wist, zou hij niet onnozel in zo’n haakje happen. En zij, de damesvis al zeker niet.

Zouden de damesvissers ook als dames gekleed gaan langs de waterkant, ik bedoel, is het een fraaie parade van kleurrijke, modieuze toiletjes, of zijn zij in allesverhullende oliepakken verhuld tot geslachtsloze monumenten? Mogen er eigenlijk wel mannen komen kijken naar het damesvissen, zoals zij ook bij het beachvolleybal, om dubieuze redenen, in grote getale toestromen? Of is dit voorbehouden aan de vrouw? En waarom heet damesvissen eigenlijk damesvissen en geen vrouwenvissen?

Nu steeds meer sporten een gemengd karakter krijgen - zo zagen we bij de Olympische Spelen mannen en vrouwen vrolijk met elkaar en door elkaar hollen en zwemmen - heeft het damesvissen toch iets eigenaardig ouderwets. Of ligt het toch weer aan de mannen, van oudsher jagers immers, die in de jachtbranche geen vrouwen dulden, zodat de vrouwen van arren moede maar een eigen visclub hebben opgericht? We weten het niet. Maar Brynn Klootwijk uit Gorinchem heeft op al deze vragen ongetwijfeld een passend antwoord. En alleen dat is al reuze knap.

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com