James Oesi en Merel Junge bij Podium Witteman
James Oesi en Merel Junge bij Podium Witteman Management James Oesi

Klassiek contrabassist James Oesi samen met violist Merel Junge in Grote Kerk Gorinchem

26 augustus 2021 om 18:59 Muziek

GORINCHEM Prominent klassiek contrabassist James Oesi is, samen met violist Merel Junge, op 1 september van 12.15 tot 13.15 uur te zien en te horen in de Grote Kerk Gorinchem. Bijzonder, want je ziet contrabas niet zo vaak in een solo context. 

Contrabassist James Oesi (Londen, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). In het buitenland speelde hij op toonaangevende festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival en tourde hij door Zuid Afrika. Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden, Op1 en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1. Augustus 2020 presenteede Oesi samen met neurowetenschapper en voormalig topschaatser Beorn Nijenhuis een case study waarin wordt onderzocht wat de meest effectieve manier is voor professionele musici om te studeren. Hij deed dit studietraject in voorbereiding op een albumopname van de cellosuites van Bach, die hij komend jaar uitbrengt.

Merel Junge studeerde viool bij Coosje Wijzenbeek en Vera Beths, was in 2001 winnares van het Davina van Wel Vioolconcours en behaalde in 2007 haar Masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na haar studie vertrok Merel naar het buitenland, waar zij onder leiding van Edo de Waart in het Hong Kong Philharmonic Orchestra speelde, evenals in het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Als soliste trad Merel op met onder meer het Eerste vioolconcert van Max Bruch, het Vioolconcert van Mendelssohn en het Concert voor viool enblazersensemble van Kurt Weill. Momenteel speelt Merel in verschillende ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Ook speelt ze bij Spinvis.