Afbeelding
Mirjam de Swart

Kritisch onderzoeksrapport over Gomarus Gorinchem voorlopig niet gepubliceerd

25 augustus 2021 om 14:22 Rechtbank

GORINCHEM Een kritisch rapport over het Gomarus in Gorinchem wordt voorlopig nog niet gepubliceerd. De rechter in Den Haag doet op 7 september uitspraak in de kwestie tussen de reformatorische school en de onderwijsinspectie. Bij een kort geding dat de school heeft aangespannen werd al wel duidelijk dat de inspectie concludeert dat het Gomarus niet aan de verplichting voldoet om met name lhbti-leerlingen een veilige omgeving te bieden.  

De school, die in het nieuws kwam door het bericht dat leerlingen er werden gedwongen hun homoseksualiteit aan hun ouders bekend te maken, wil niet dat de inspectie een onderzoeksrapport in de huidige vorm openbaart. Dat zou gaan over de zorgplicht van de school voor de leerlingen, maar volgens de onderwijsinstelling klopt het rapport niet.

Het bericht in NRC deed dit voorjaar veel stof opwaaien. Onderwijsminister Arie Slob noemde de beschreven praktijk “absoluut onaanvaardbaar”. Ook in de Tweede Kamer werd met verbijstering gereageerd op het verhaal.

De school zegt zich niet te herkennen in bepaalde passages

De school zegt zich niet te herkennen in bepaalde passages in het rapport en vindt dat die een onjuist beeld geven. Het Gomarus eist dat het onderzoek pas gepubliceerd mag worden als die passages zijn aangepast. ,,Publicatie is prima, mits het recht doet aan de feiten en de situatie op school”, aldus de advocaat van de school.

In een reactie in maart op het NRC-artikel ontkende het Gomarus dat er een onveilige sfeer zou heersen op de school: ,,Uit de publicatie in NRC Handelsblad kunnen lezers de conclusie trekken dat het voor homoseksuele leerlingen op onze school onmogelijk is zichzelf te zijn. De praktijk wijst gelukkig anders uit. De meesten van hen ervaren de Gomarus als een bewogen, bevlogen en betrokken school.” 

De zorg van de inspectie is dat het op het Gomarus misgaat met de zorgplicht. De school was niet of te laat op de hoogte van de in de krant genoemde incidenten en die hebben niet geleid tot een evaluatie van het beleid, stelt de inspectie. Ook is er volgens de inspectie nog steeds geen beleid over seksualiteit en seksuele geaardheid. ,,Het bestuur en de school hebben veel aandacht voor de veiligheid van leerlingen en dat wordt door veel leerlingen onderschreven. Maar het moet meer doen voor leerlingen met een andere seksuele geaardheid”, aldus de landsadvocaat tegenover de NOS.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Bij de Gomarus scholengemeenschap werd kort na de publicatie in NRC in krijt een regenboog getekend met de bijbeltekst uit 1 Korinthe 13 over de liefde