Afbeelding
Jos Huibers
Vanaf de Wal

Meest gelezen

6 september 2021 om 09:00 Column Vanaf de Wal

Op de website van uw regionale krant, De Stad Gorinchem, staat ook een zogenaamde top-vijf. Het betreft de vijf ‘meest gelezen artikelen’. In een tijdperk, waar zo’n beetje alles wedstrijd is, mag in of op een zichzelf respecterend medium een top-vijf natuurlijk niet ontbreken. Als een artikel op nummer 1 van de top-vijf komt, wordt ten huize van de schrijver ervan een extra glas geheven.

Ook ik heb twee keer op de eerste plaats van de top-vijf gestaan, eenmaal met een column, Vanaf de Wal en eenmaal met een interview ‘Jos Huibers in gesprek met’. Tweemaal zijn bij mij dan ook alle remmen los gegaan in intense feestelijkheid. Mijn huisgenoten feestten niet mee, omdat zij vonden dat de hoge positie meer met het onderwerp van de column en de persoon van de geïnterviewde te maken had dan met de schrijver, maar in dergelijke kwesties is mijn pret niet te drukken. Dan feest ik wel alleen.

De top-vijf leert ons ook veel over de belangstelling van de gemiddelde Gorcumse lezer. Ik bedoel, kijk naar de top-vijf en je leert de Gorcumer kennen. Artikelen over dieren die door de brandweer gered worden, doen het altijd heel goed en elk bericht over een traumahelikopter die ergens op een Gorcums veldje is geland, komt gegarandeerd in de top-vijf. Wij willen kennelijk bijzonder graag weten wie er gered is of juist niet. Zoals een ongeluk op Eike’s Hof of waar dan ook in de stad veel meer publiek trekt dan de lezing van een bekende boekenschrijver in een literair café. Ook elk bericht over de burgemeester die feestelijk langsgaat bij een zestigjarig huwelijksjubileum reikt gegarandeerd minimaal tot plek vijf, omdat de gemiddelde lezer dolgraag wil weten hoe de hoogbejaarde echtelieden zulks hebben klaargespeeld. En dankzij de toename van het aantal lhbtiqap+’ers uit de kast, is ook elk Regenboogbericht thans goed voor een mooie notering.

Op één lezen we deze week dat een dronken man Buiten de Waterpoort van het talud is gevallen en gered is door de brandweer. Gelukkig redt de brandweer niet alleen katten, maar ook mensen, zelfs als ze erg dronken zijn. Het bericht vermeldt niet hoe de brandweer erachter kwam dat de man daar lag en ook niet wat hij precies gedronken had en waar. Dat is jammer. Heeft hij met zijn dikke dronken vingers zijn mobiele telefoon weten te bedienen of is hij door een niet-beschonken nachtelijke passant gevonden? En is dat dan niet zijn ware en werkelijke redder?

Op twee treffen we de traumahelikopter, deze keer geland op de parkeerplaats van de Evenementenhal. Ook hier lezen we niet hoe het met de patiënt is afgelopen en ook ontbreekt een beschouwing over het gebrek aan behoorlijke landingsplekken in menig Gorcumse wijk. Je zou daar maar liggen op je rug, terwijl de reddingshelikopter wanhopig cirkelt op zoek naar een onbezoedeld vrij veldje of een plat dak zonder zonnepanelen.

Het gebruikelijke Regenboogbericht staat deze week op drie. Het betreft deze keer ene Eva, die van zins is een ‘straightvriendelijke sportvereniging op te richten, onder de naam Rainbowsports.’ Zij hoopt daarmee ‘een open minded LHBTIQAP+ gemeenschap te creëren, waar iedereen zichzelf kan zijn.’ Hoe bedenk je het. Zijn we eindelijk zo ver dat mensen met een beperking en homoseksuelen overal welkom zijn, komen ze weer met een gesegregeerde enge club. Zelf ben ik twee keer in een homobar geweest en toen begreep ik hoe een homo zich gevoeld moet hebben in de jaren ‘50 van de vorige eeuw op Temptation Island. Wat toen gelukkig ook nog niet bestond. Een regelrechte ondermijning van de inclusieve samenleving, dit soort heterofobe initiatieven.

Op 5 het zestigjarig echtpaar van de week. Op de foto toont burgemeester, een beetje gebukt onder haar ambtsketen, demonstratief hoe je correct anderhalve meter afstand houdt en meneer jubilaris verklapt ons het grote geheim voor een lange verbintenis: ,,Vertrouwen hebben in elkaar.”. Die raad nemen mijn vrouw en ik ter harte. Na een goed gesprek.

En op stip in de tip-vijf treffen we een bericht, dat ongetwijfeld hoog komt in de hitlijsten: ‘Bewoner valt in slaap met pannetje op het vuur’. Gelukkig hadden de brandweren niks anders te doen. Ze rukten uit, verwijderden het pannetje en wekten de slaper.

Kortom: met de interesse van de Gorcumse lezer zit het wel goed! Meer hoef je niet te weten eigenlijk. De participatiepolitieke partijen kunnen er hun voordeel mee doen bij het schrijven van de verkiezingsprogramma’s.

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com