Gert-Jan Ariaans: ,,Hopelijk beseffen de plannenmakers nu hoe uniek de vesting Gorinchem is."
Gert-Jan Ariaans: ,,Hopelijk beseffen de plannenmakers nu hoe uniek de vesting Gorinchem is." Bas t Hoen

Gids voor Vesting Gorinchem



4 september 2021 om 08:07

Mensen maken de stad

Gert-Jan Ariaans (54):  'Ik genereer aandacht voor vestingstad Gorinchem'

GORINCHEM Het zal niemand ontgaan zijn dat de ANWB Gorinchem recent uitriep tot ‘mooiste vestingstad van Nederland’. Ariaans reageert: ,,Ik zie dit als erkenning en waardering voor hetgeen wij als Werkgroep Vesting Gorinchem uitdragen. Hopelijk beseffen de plannenmakers nu hoe uniek de vesting Gorinchem is en dat er historisch correct moet worden omgegaan met ons erfgoed.”


door Levien Vermeer

,,Ik ben een echte Bliek” introduceert Ariaans zichzelf. ,,Mijn opa Aaike van der Heijden was de rattenvanger van Gorinchem, mijn vader was als dienstplichtig soldaat in Gorinchem gelegerd, en mijn moeder is er geboren en getogen.” De enthousiaste gids neemt me mee over de verdedigingswallen, naar de kruitmagazijnen en de Dalempoort, op een deel van het traject van zijn normaal tweeënhalf uur durende rondleiding. De autodidactische kunstschilder heeft in de kruitmagazijnen aan de Dalemwal geëxposeerd. Hij maakt geometrische kunst onder de naam ARIART. ,,Daar kwamen toen twee hobby’s van mij samen. Ik kon niet alleen over de geschiedenis van de locatie vertellen, maar ook over wat ik geschilderd heb.” Als gids levert hij geen half werk: ,,Gorinchem is behalve de mooiste, ook de grootste intact zijnde vestingstad van Nederland. Omdat ik daar meer over wilde weten heb ik het boek ‘Tien eeuwen Gorinchem’ gekocht en aansluitend de cursus Gorcumkundige gedaan.” 

Ariaans vertelt: ,,De vesting die in 1600 gereed kwam, had elf bastions en vier stadspoorten. De Dalempoort uit 1597 is de enige die is blijven bestaan. Als je door de poort heen kijkt en je denkt het voetgangersbord weg, dan zie je een schilderachtig tafereel van honderden jaren terug.” Er is één Poterne, een overdekte doorgang, in de stadswal, en Ariaans licht toe hoe die er gekomen is. ,,Je kunt het zien als een persoonlijke bijdrage van Napoleon, die in 1811 een inspectierit te paard over de Gorinchemse vestingwallen maakte. Hij gaf toen bevel voor het uitvoeren van verbeteringen, waaronder de Poterne. Die diende om troepen en wapens, die over de gracht gezet werden met roeiboten, snel in de voorverdediging te kunnen brengen, of snel terug te trekken.” Ariaans laat de enorme sleutel van de toegang tot de Poterne zien. Zijn twee kinderen vinden het wel mooi wat hun vader doet. ,,Als ik er maar niet over bezig blijf” merkt hij op. Hij voelt zich bevoorrecht: ,,Het plezier dat ik aan dit vrijwilligerswerk beleef is genoeg.” Meer lezen over Werkgroep Vesting Gorinchem? Ga naar: www.vestinggorinchem.nl en www.oudgorcum.nl. Een uitgebreide versie van dit interview is te vinden om destadgorinchem.nl.