De Martinuskerk in Woudrichem
De Martinuskerk in Woudrichem Hannie Visser-Kieboom

Feest in Woudrichem rond 400 jaar Martinuskerk op Open Monumentendag

Historie

WOUDRICHEM De Martinuskerk in Woudrichem kent een lange en roerige geschiedenis, die terug gaat tot de zevende eeuw. In 1573 werd de kerk en de vesting in as gelegd, pas in 1621 was de kerk herbouwd. Reden voor de kerk om dit vierhonderd jaar later te gedenken met een feestelijk programma op Open Monumentendag op zaterdag 11 september.

 Aan het eind van de 7de eeuw zou op de plaats waar nu het koor van de kerk staat al een kapel zijn gesticht. In de 15de eeuw is een kerk gebouwd. In 1573 is de Martinuskerk en een groot deel van de vesting in de as gelegd, alleen de muren van de kerk stonden nog overeind. Geld om te herbouwen was er aanvankelijk niet. In de Hollandse steden werd hiervoor een bedrag bij elkaar gebracht. In 1621 was de kerk eindelijk herbouwd. Dat is dus inmiddels 400 jaar geleden. 

VERHALEN Het programma opent om zaterdag om 11.00 uur met een bijzonder concert. De Stichting Oude Hollandse Waterlinie presenteert een klassiek concert van het Barok-ensemble Camarata Capelle, onder leiding van Boudewijn Bruil. Het ensemble voert stukken uit van  onder andere Händel, Telemann  en Bach. De muziek wordt afgewisseld met verhalen over de rol van Woudrichem in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie en het Rampjaar 1672, verteld door theatermaker Michiel van de Burgt, in de persoon van de 17de-eeuwse Wouter van de Waterlinie. Het concert duurt ongeveer 45 minuten.

MIDDELEEUWS Verder zijn er In de Martinuskerk en de toren korte lezingen over bijzondere momenten van de Martinuskerk, een expositie van religieuze kunst met toelichting, oude foto’s van de kerk en de Vesting en uitleg over de klokken in de toren. Rondom de Martinuskerk kunnen kinderen oud-Hollandse spelletjes doen én Bubbelbal: een hilarisch voetbalspel waarbij iedere speler in een opgeblazen bal zit. In de kerktuin wordt een hapje en drankje geserveerd en speelt ‘De Blauwe Schuyt’ op middeleeuwse instrumenten en in authentieke kostuums. Meer informatie en het complete programma staat op www.kerkwoudrichem.nl/400

Martinuskerk Woudrichem koorzijde