Knots, de nummer 1 in de top-3 van de Boekenkist-tips
Knots, de nummer 1 in de top-3 van de Boekenkist-tips Billy Bones

Tips uit de Boekenkist

Zakelijk

Eens in de maand zal ik, Dieter Ouwerkerk eigenaar van boekhandel de Boekenkist in Gorinchem, u op deze plaats meenemen de wereld van de boeken in.

Ik wil als eerste beginnen met iets waar ik erg blij van word, namelijk: lezende kinderen.
Voor een opgroeiend kind is lezen ontzettend belangrijk. Het verruimt hun blik op de wereld. Ze lezen over situaties die ze misschien zelf nooit meegemaakt hebben, maar waar ze wel veel van kunnen leren en hun empathisch vermogen groeit doordat ze in de boeken duiken.

Helaas hoor ik nog wel eens: ‘Mijn kind houdt niet van lezen’. Dat is jammer, maar het gebeurt. Vaak komt dit door slechte ervaringen eerder in hun leescarrière. Ze moesten misschien wel te dikke boeken lezen of verhalen die ze niet interessant vonden. Hier ligt een kans voor ons als ouder, leraar of boekverkoper. Luister naar wat het kind wil lezen, kijk naar de interesses van het kind en bied iets aan wat daarbij past.

Daarnaast is het belangrijk om te laten zien dat lezen leuk is. Dit kan op veel manieren.
1. Misschien wel de belangrijkste manier is door voor te lezen. Dit zorgt dat het kind lezen positief ervaart. Het is een manier om je veilig te voelen.
2. Geef het goede voorbeeld. Als een kind een ouder ziet lezen en ziet dat diegene daarvan geniet, zal het eerder een boek pakken. Plan één avond in de week dat alle schermen uitblijven en ga lekker zitten lezen. En dan maakt het niet uit of het de Donald Duck is of een roman van Dostojevski.
3. Zorg dat boeken zichtbaar zijn. Boeken horen in de woonkamer en in de klas. Als kinderen ze zien, zijn ze eerder geneigd om ze te pakken.

Over een paar weken begint de kinderboekenweek. Maak daar gebruik van!

Tips:
1. Knots – Tijs van Marle (8+)
2. Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (3+)
3. Het verlangen van de prins – Marco Kunst (10+)